0
głosów
- +

Witarianie żyją dłużej

Autor:

Aktualizacja: 26.09.2011


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Życie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1138 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Witarianizm to niezwykle popularny na zachodzie "raw food" czyli kuchnia bez gotowania. Kuchnia tego typu nie uznają gotowania, smażenia, pieczenia i innej obróbki pokarmów, która nie występuje w naturze i nie używają jej zwierzęta.


Według doktora Mercoli, podczas obróbki termicznej powstają zupełnie różne związki białek i cukrów niewystępujące w naturze. Struktura chemiczna na przykład zwykłej zupy, która była warzywami ulega zupełnej zmianie, a drobinki przetwarzanej żywności przekształcają się i degenerują na mnóstwo różnych sposobów. Witaminy także zostają zniszczone, zależnie od tego jak długo i w jakiej temperaturze gotowania dania, tak wiele ich pozostanie przykładowo w zupie.

W ciągu pieczenia wytwarzają się także substancje szkodliwe. Im wyższa temperatura, tym więcej tych "odpadków" się tworzy. Najwięcej toksyn tworzy się w ciagu smażenia czy grillowania. Są to głównie substancje rakotwórcze i mutagenne a także wolne rodniki głównie tworzą się one z tłuszczy i protein.

Od 47 stopni Celsjusza wszystkie enzymy pokarmowe poddają się zniszczeniu, a są nam one potrzebne do prawidłowego trawienia. Podowuje to obiążenie trzuski i innych organów wewnętrzych. Z tego powodu zamiast szybko trawić i zająć się czymś innym, nasz organizm traci niepotrzebnie energię. Odwrotnie niż przy gotowaniu, raw food trawiony jest w dużo krótszym czasie, a to właśnie przez zawartość tych enzymów.

Przez to nadmierne zużycie organizmu przez jedzenie niezdrowego, gotowanego pokarmu wyglądamy starzej i czujemy się starzej. Ludzie żywiący się na surowo są młodsi wizualnie, a co ważniejsze także biologicznie! Organizmy witarian są właściwie młodsze aniżeli ciała ludzi odżywiających się przetworzonym jedzeniem.

Przepisy raw food wcale nie muszą być nudne. Za pomocą inertnetu znajdziesz przepisy w języku polskim na surowe dipy, ciastka, wykwintne koktajle i pyszne smoothies.

W rzeczy samej człowiekowi, który przez całe życie bazował swoją dietę na zupkach chińskich i hamburgerach, trudno będzie zmienić nawyki na dietę raw food. Możemy jednak oczywiście skorzystać z wsparcia osób, które żywią się surowymi pokarmami przez większość życia. Raw food w Polsce nie ma tylu zwolenników, co w USA, mimo to tworzą się coraz to nowe fora internetowe, gdzie możesz zasięgnąć wiedzy doświadczonych, przejrzeć przepisy i wymienić się doświadczeniami.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij