Dla wielu smakoszy whisky, trunek ten nie jest tylko jednym z kolejnych alkoholi przy którym można się pobawić, ale także w pewnym stopniu elementem stylu, sposobu na życie.

Data dodania: 2011-09-19

Wyświetleń: 1244

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

W jej spożywaniu nie chodzi o zachłystywanie się i upijanie jak wódką, lecz o spokojne kosztowanie każdej kropli bursztynowego trunku.

Obecna nazwa - „whisky” powstała w wyniku ewolucji hasła „uisge beatha”, które można przetłumaczyć jako „woda życia”. Wraz z ewolucją nazwy doskonaliły się techniki tworzenia whisky, aż do momentu osiągnięcia perfekcji, która utrzymuje się po dziś dzień.

W międzyczasie powstało także kilka rodzajów whisky, a podstawą do jej podziału jest podstawowy składnik i sposób wytworzenia. Najpopularniejsze to:

whisky słodową - single malt, która jest produkowana ze słodu jęczmiennego, wody i drożdży w jednej destylarni,

whisky słodowa mieszana – vatted lub pure malt, będąca mieszanką single malt z różnych destylarni,

whisky zbożowa – grain, produkowana jest z pszenicy i kukurydzy, nie tylko z jęczmienia,

whisky mieszana – powstała w wyniku wymieszania kilku lub nawet kilkunastu typów sigle malt i grain. Jest to najpopularniejsza rodzaj tego alkoholu.

Przede wszystkim liczy się jednak rozróżnienie whisky ze względu na kraj pochodzenia, a dopiero w jego obrębie według wyżej wymienionych kryteriów. Należy więc wymienić tu whisky szkocką, amerykańską (w tym burbon), kanadyjską, irlandzką, walijską, japońską, nowozelandzką, tajlandzką oraz wiele innych. Spośród nich za najlepszą uważa się whisky szkocką.

Spośród szkockich największą popularnością cieszy się Ballantines, zaliczany do typu blended. W skład substratów potrzebnych do jej uzyskania wchodzi 50 różnych rodzajów whisky zbożowych i słodowych. Jest ona najtańsza spośród wszystkich szkockich trunków. Mimo to marka uzyskała tytuł najlepszej whisky na świecie nadawany przez prestiżowy magazyn Whisky Magazine. Być może zwycięstwo zawdzięcza kremowej konsystencji, nutom wanilii, owoców i miodu wyczuwalnym w każdej kropli tego aromatycznego trunku.

Kluczem do sukcesu jest także długa historia powstania bursztynowego napoju, która sięga 1927 roku, kiedy to George Ballantine otworzył sklep, w którym można było nabyć whisky tylko najwyższej jakości. Najbardziej ceniona jest whisky pochodząca z okolic Sapporo, choć w 2010 roku zmuszona była ustąpić miejsca tajwańskiej whisky Kavalan, która przypadła do gustu jury konkursu. Kto wie, może szkocka ustąpi miejsca swoim egzotycznym konkurentom.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena