...ciasto mojej mamy... delicja jest połączeniem masy serowej i jabłek, co daje jej ciekawy i niepowtarzalny smak... trochę kwaskowatości z jabłek i agrestu, a trochę słodkiego ugotowanego sera... Pychotka


Data dodania: 2011-09-07

Wyświetleń: 1354

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Ciasto:

 ½ kg mąki                          

1 szkl cukru pudru                                                 

20 dag margaryny albo masła roślinnego                                    

2 jajka (1 żółtko + 1 całe jajko)

1 cukier waniliowy                                    

2 łyżki kwaśnej śmietany                                 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę siekamy razem z mąką, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem zagniatamy. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki. Pieczemy w temperaturze ok. 200 º C przez 20-30 minut, aż ciasto będzie lekko brązowe. 

Masa serowa:

½ kg sera zmielonego                                          

1 szkl cukru                               

10 dag masła

1 budyń śmietankowy

3 jaja (2 całe, 1 żółtko)

            Jaja, cukier, masło ucieramy, dodajemy zmielony ser – gotujemy. Następnie dodajemy rozpuszczony budyń w pół szklance mleka i mieszamy aż się wszystko zagotuje. Zostawiamy do ostygnięcia.

Masa jabłkowa:

1 litrowy słoik jabłek

1 galaretka agrestowa

Jabłka mieszkamy z galaretkę i chwilę gotujemy.

(Wersja dla bardziej pracowitych - 1 kg jabłek ucieramy na tarce, dodajemy pół szkl cukru, 1 galaretkę agrestową i wszystko smażymy)

 Gdy mamy już wszystkie placki i dwie masy, przekładamy ciasto. Na pierwszy placek wykładamy masę serową, przykrywamy drugim plackiem, na ten wykładamy jabłka i przykrywamy trzecim plackiem.

Smacznego                                                        

Licencja: Creative Commons
1 Ocena