Aby przygotować porcję dla 4 osób musisz znaleźć 25 minut wolnego czasu.
Co musisz kupić, aby zajadać się tym pysznym daniem? Potrzebujesz:
0,5 kg fileta z łososia (najlepiej bez skóry)
1 kg sałaty (mieszanka różnych sałat, takich jakie lubimy np.: roszponka, rollo, rukola, lodowa, radicchio, endywia, rzymska, masłowa)
2 cebule czerwone
4 pomidory
2 duże papryki
4 marchewki
1 cukinia
6 średnich pieczarek
0,25 kg brokułów
0,25 kg fasolki szparagowej
2 cytryny (jedna na sok, druga do dekoracji)
1 szklanka gęstego jogurtu
1 łyżka musztardy
koperek
4 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka przyprawy warzywnej
sól, pieprz
szklanka białego wytrawnego wina
pół szklanki oliwy
Sałaty starannie umyj, osusz i rozdrobnij rozrywając liście na mniejsze kawałki. Rozłóż na 4 talerzach. Pamiętaj, że przygotowujesz danie, w którym surowe warzywa połączysz z warzywami gorącymi i gorącą rybą, dlatego w składzie mieszanki sałat przynajmniej połowę powinna stanowić sałata lodowa, która jest najbardziej odporna na wysoką temperaturę. Na sałatę połóż cząstki obranego ze skórki pomidora, pokrojoną w cienkie krążki czerwoną cebulę. Paprykę pokrój w paski, marchewkę w cienkie plasterki, cukinię w plastry ok. 0,5 cm, pieczarki w ćwiartki, obierz też fasolkę szparagową, brokuły rozdrobnij na drobne różyczki. Filet z łososia podziel na 4 porcje. Osusz go, a następnie skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Z jogurtu, musztardy i drobno posiekanego koperku przygotowuj sos koperkowy i przypraw go do smaku. Na dużej patelni lub wook`u rozgrzej oliwę i smaż przygotowane wcześniej warzywa. Dopraw przyprawą warzywną, pieprzem. Podlej białym winem. Uważaj, aby warzywa nie zrobiły się zbyt miękkie. W tym samym czasie na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej ułóż kawałki łososia i opiecz po 3-4 minuty z każdej strony, dbając o to, aby ryba nie wysuszyła się za bardzo i zachowała łososiowy kolor. Usmażone warzywa nałóż na wcześniej przygotowane talerze z sałatą i polej sosem koperkowym. Zwieńczeniem każdego talerza jest porcja upieczonego łososia, którego dekorujesz plastrami cytryny. Całość posyp prażonymi płatkami migdałów.
Oczywiście, warto rozważyć zamówienie mebli na wymiar, ponieważ oferują one wiele korzyści i przewagi w porównaniu do gotowych produktów dostępnych w sklepach meblowych. W poniższym artykule przedstawimy kilka kluczowych powodów, dla których warto zainwestować w meble na wymiar.