0
głosów
- +

„Dostarczyć osiem toreb słodu do mnicha Johna Cora na produkcję wody życia”

Autor:

Aktualizacja: 01.07.2011


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Alkohole


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 923 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Niewiele mówiący, wyrwany z kontekstu cytat w tytule jest pierwszym znalezionym zapiskiem, pochodzącym z 1494 roku, dotyczącym produkcji whisky. Samo określenie „woda życia” pochodzi od galeickiego uisge beatha i stosowanie było właśnie jako nazwa whisky.


Uogólniając etymologię nazwy tego szlachetnego alkoholu, od uisge beatha, ewaluowała ona przez uisky do stosowanej do dziś – whisky. Od razu należy zaznaczyć, iż nazwą Scotch whisky, która już jest wyznacznikiem jakości, sygnować może się jedynie ta whisky, której produkcja i leżakowanie miało miejsce właśnie w Szkocji. Wracając jednak do samej historii powstania.

Cytat pochodzący z końca piętnastego wieku świadczy o tym, iż w tamtym czasie sama produkcja whisky była już dość rozwinięta. Nie należy kojarzyć jej więc z datą wynalezienia tego alkoholu. Co więcej – należy cofnąć się jeszcze aż dziesięć wieków w tył.

Według legendy to święty Patryk, około piątego wieku naszej ery, zapoczątkował w Irlandii produkcję whisky. Od wieku dwunastego sposób jej produkcji znano także na terenie Europy. Sama technologia wykorzystywana była w produkcji perfum, a Francuzi podchwycili ją do destylacji swoich lokalnych win. Dopiero po tym etapach zaczęto stosować ten sposób destylacji w produkcji alkoholi o wysokiej zawartości alkoholu. Bazą whisky były zaciery zbożowe, a samym przeznaczeniem alkoholu był wyłącznie cele medyczne.

Wiek piętnasty zapoczątkował produkcje spożywczej whisky na większą skalę dzięki wynalezieniu dogodniejszych technologii destylacji.

W 1707 roku nałożono podatek na słód i destylat, wykorzystywane w produkcji. Nie powstrzymało to jednak producentów, którzy nadal produkowali whisky robiąc to po prostu nielegalnie, kryjąc swoje destylatornie w podziemiach, co w przypadku górzystych terenów Szkocji nie było trudne. I tak przez około półtora wieku trwała nielegalna produkcja i przemyt tego alkoholu. Tylko w latach dwudziestych dziewiętnastego wieku skonfiskowano blisko czternaście tysięcy alembików. Jednak mimo konfiskat na tak szeroką skalę, szacuje się, że ponad połowa z tego co wyprodukowano w tamtych czasach w Szkocji., pochodziło z nielegalnych źródeł i nie podlegało opodatkowaniu.

W roku 1823 wprowadzono ustawę, na mocy której po uiszczeniu opłaty w wysokości dziesięciu funtów uzyskiwało się licencje umożliwiającą legalna produkcję whisky.

Obecnie, na większą skalę, whisky produkuje się też w Irlandii, stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Japonii. Wyznacznikiem jakości whisky jest czas, w którym leżakuje ona z dębowych beczkach. Najlepsza whisky to ta, z najstarszym rocznikiem.

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij