0
głosów
- +

Zapiekane cukinie faszerowane

Autor:

Aktualizacja: 30.06.2011


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1271 razy czytane
  • 5 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Lato to czas obfitości w naszych ogródkach. Danie ze świeżych warzyw i mięsa to dobry pomysł na wakacyjny obiad, który można zjeść na świeżym powietrzu. Cieszymy się dojrzałymi, jędrnymi warzywami. Można je zapiekać i zrobić z nich pyszną sałatkę...


Składniki:
1 czerstwa bułka, 4 średnie cukinie, mała cebula, pęczek natki pietruszki, 30 dag mielonego mięsa, 1 jajko, 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, ząbek czosnku, mała puszka pomidorów, łyżeczka suszonego oregano, 10 dag startego żółtego sera, olej do smażenia
Wykonanie:
Bułkę zamoczyć w wodzie, a gdy nasiąknie, odcisnąć. Umyte i osuszone cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ łyżeczką i drobno pokroić. Opłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno posiekać. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Cebulę drobno posiekać i razem z miąższem z cukini podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę z cukinią, natkę, jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek oraz odciśniętą bułkę. Dokładnie wymieszać i napełnić farszem połówki cukini. Pomidory lekko osączyć z zalewy, pokroić, dodać oregano, sól, pieprz i wymieszać. Sos wlać do naczynia żaroodpornego i ułożyć w nim cukinie. Piec około 35 minut. Posypać serem i piec jeszcze 5-10 minut. Podawać z bagietką i sałatą.

Sałatka z brokułów
Składniki:
1 duży brokuł, 1 puszka groszku konserwowego, 5 ogórków kiszonych, 6 jajek, majonez, sól, pieprz
Wykonanie:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 5 minut. Groszek wyłożyć na durszlak i przelać wrzątkiem. Ogórki pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w niezbyt duże kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać majonez i przyprawy.

SMACZNEGO  :):):):)

http://polskiejadlo.blogspot.com


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij