0
głosów
- +

Jak właściwie przygotować drewno kominkowe do palenia.

Autor:

Aktualizacja: 18.06.2011


Kategoria: Dom i Ogród / Dom


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1622 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Zakup drewna kominkowego to dopiero początek procesu związanego z przygotowaniem drewna do palenia. Żeby drewno opałowe mogło spełniać swoją funkcję, to należy je najpierw we właściwy sposób sezonować. Dzięki sezonowaniu drewno uzyskuje odpowiednio niską wilgotność i nadaje się do palenia.


Drewno w stanie świeżym posiada bardzo słabą palność, i zamiast energii cieplnej wydziela dużo smoły, dymu oraz sadzy. Z tego powodu palenie drewnem nieprzeschniętym jest dużym nieporozumieniem.

Pierwsza czynność jaką powinniśmy wykonać po zakupie drewna to rozdrobnienie. Jeżeli materiał jest niepocięty to należy pociąć go w klocki, następnie klocki należy porąbać. Ważne jest aby zrobić to w miarę szybko, gdyż najlepiej rąbie się drewno w stanie świeżym. Rąbanie drewna po wyschnięciu będzie z pewnością dużo trudniejsze. Drewno przesycha zawsze przez powierzchnię przecięcia lub rozłupania, dlatego też sprawne wyrąbanie drewna przyśpieszy jego przesychanie.

 

artelis

 

Po porąbaniu drewno kominkowe powinno zostać starannie ułożone, najlepiej pod wiatą lub w innym przewiewnym miejscu. Jeżeli nie mamy wiaty to można ustawić drewno w miejscu odkrytym. Warto ustawić je na podkładzie np. ze starej palety, dzięki czemu zostanie odcięta wilgoć gruntowa. Ułożone drewno powinno zostać przykryte plandeką (ale tylko z góry !).

Poważnym błędem jest wrzucenie wyrąbanego ale niewysezonowanego drewna do szopy lub piwnicy. Opał z pewnością nie będzie przesychał w takich warunkach, natomiast może ulegnąć zapleśnieniu oraz gniciu.

Drewna opałowego nie suszy się tylko sezonuje, czyli składuje w odpowiednich warunkach na powietrzu przez okres 1 roku (sezonu) lub dłużej. Sezonowanie drewna sprawia, że jego wilgotność spada do ok. 20%. Drewno takie nadaje się już do palenia, wydziela minimalną ilość dymu oraz sadzy i oddaje maksimum energii.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij