Portugalia – kraj stanowiący najdalej na zachód wysuniętą część Europy coraz częściej kojarzony jest z bardzo dobrym winem, a wieści na ten temat dotarły również do Polski, w której znajduje się już coraz więcej miłośników portugalskiego wina.

Data dodania: 2011-06-15

Wyświetleń: 1705

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Najczęściej jednak nadal kojarzymy Portugalię z Porto. Skojarzenie to oczywiście nie jest błędne, Porto jest najbardziej znanym z portugalskich alkoholi. Nie można jednak nie wspomnieć o innych trunkach produkowanych w tym kraju. To co charakterystyczne dla Porto to jego wysoka, jak na wina, zawartość alkoholu wynosząca dwadzieścia procent. Z tego też powodu, miłośnikom winnych trunków, nie zawsze odpowiada smak Porto. W tej samej kategorii znajdzie się wino Madera. Właśnie ze względu na wysoki procent zaliczane są one do tak zwanych win wzmocnionych.

Poza tymi najbardziej kojarzonymi markami Portugalia oferuje całą gamę przeróżnych win. Portugalskie wino czerwone, białe różowe, a także zielone ma swoje wysokojakościowe okazy. Błędnym jest myślenie, że zielone wino charakteryzuje się takim właśnie kolorem, chodzi tu bowiem o fakt, iż jest to wino bardzo młode. Wina Portugalskie słyną z wieloletnich, tradycyjnych sposobów produkcji, charakterystycznych tylko dla tego regionu.

Nie każdy wie, że bardzo duża część terenów Portugalii zajmowana jest właśnie przez winnice. Aż trzydzieści trzy z Wyznaczonych Regionów Produkcji Wina pochwalić się może najwyższą jakością swoich wyrobów. Do tych najbardziej znanych należy na przykład Vihno Verde, w którym produkowane są owe najmłodsze wina – wina zielone. Są to białe wina, które powstają poprzez zmieszanie kilku odmian, o charakterystycznym lekkim i nieco kwaskowatym smaku. Regiony Porto i Douro słyną z produkcji Porto – wina czerwonego lub białego o słodkim smaku, dodatkowo wzmacniane brandy. Najdroższym Porto jest to czterdziestoletnie.

Kolejnym z regionów winiarskich jest Dao, które słynie z czerwonego wina o niezwykłym rubinowym kolorze oraz delikatnej konsystencji. Tajemnicą aromatu tego wina jest fakt dodawania w czasie produkcji niewielkiej ilości białych owoców.

Warto wiedzieć, że w Portugalii powoływane są specjalne komisje, kontrolujące jakość produkowanych win. Jest to na przykład Instytut Wina Porto czy Regionalna Komisja ds. Produkcji Wina Dao.

Jeszcze jednym z regionów, o których należy wspomnieć jest wyspa Madeira. Tu produkuje się wspomniane wcześniej, drugie ze względu na popularność, wino portugalskie Madera Malvasia. Charakteryzuje się ono niezwykłą achromatycznością i łagodnością, a dodatkowo jest winem bardzo słodkim.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena