Zapewne nie trzeba nikogo przekonywać do tego, jak ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury żywności zarówno o krótkim terminie przydatności, jak i dłużej żywotności. Sezon letni to ukryty zabójca świeżości, dlatego zwłaszcza w tym okresie warto zadbać o prawidłowe przechowywanie artykułów spożywczych.

Data dodania: 2011-06-21

Wyświetleń: 1744

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jeśli prowadzimy prowadzimy sklep z artykułami wymagającymi przechowywania w chłodniach, z pewnością doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jakie są koszty wyposażenia lokalu w odpowiednie urządzenia chłodnicze.

Jeśli dopiero planujemy zakup sprzętu gastronomicznego i chłodniczego do naszego sklepu, restauracji, czy hotelu, przed dokonaniem zakupu warto skontaktować się z niezależnym specjalistą, który pomoże nam dobrać odpowiedni typ urządzeń zgodny potrzebami oraz wymaganiami prowadzonej przez nas działalności.

Dobór urządzenia chłodniczego zależy bowiem przede wszystkim od rodzaju produktów, które będą w nim przechowywane, a także powierzchni lokalu.

Lady i regały chłodnicze zalecane są w lokalach o stosunkowo małych powierzchniach, gdzie nie ma możliwości stworzenia magazynu z dużą komorą chłodniczą. Tego typu urządzenia wyposażone są zazwyczaj w komory chłodnicze usytuowane bezpośrednio pod półką ekspozycyjną, dzięki czemu można w wygodny sposób uzupełniać bieżące artykuły bez potrzeby puszczania stanowiska pracy.

Należy pamiętać również o tym, aby odpowiednio pogrupować produkty, które będą przechowywane w urządzeniach chłodniczych. Konieczne jest zatem osobne przechowywanie mięsa i wędlin, dla których właściwa jest temperatura od -1 do 5 stopni, natomiast nabiał powinien znajdować się w urządzeniu zapewniającemu temperaturę od 1 do 10 stopni.  Natomiast produkty ciastkarskie powinny być przechowywane w zakresie temperatur od 3 do 8 stopni.

 Obecnie na rynku coraz częściej pojawiają się urządzenia chłodnicze w których stosuje się wiele praktycznych rozwiązań, mających na celu ułatwienie obsługi klienta, przechowywania produktów, a także utrzymywania czystości. Do tego celu stosuje się dodatkowe przegrody grupujące produkty, uchylne szyby ułatwiające dostęp do wnętrza lady, czy też odpowiednie oświetlenie pozytywnie wpływające na ekspozycję towaru.

Decydując się na zakup wyposażenia sklepu, jakim są urządzenia chłodnicze warto zatem skorzystać z porad firmy oferującej profesjonalny serwis urządzeń chłodniczych, która nie tylko pomoże dobrać odpowiedni typ wyposażenia, ale także podpowie, jak prawidłowo korzystać z urządzenia, aby służyło nam przez wiele lat.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena