Wiosenne, coraz cieplejsze dni to czas kolorowych surówek i sałatek oraz obiadów z owocową nutą. Ponieważ mięsa przygotowane na orientalny sposób i ze słodkimi sosami zyskują coraz większą popularność, wybrałam kilka najciekawszych przepisów.

Data dodania: 2011-05-26

Wyświetleń: 1911

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki:
brokuł, 8 pieczarek, 10 dag polędwicy, 5 ziemniaków, łyżka posiekanego koperku, 10 dag startego żółtego sera, 100 ml śmietanki 30-procentowej, masło, łyżeczka mąki, 1/2 szklanki bulionu

Wykonanie:
Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować. Pieczarki pokroić, udusić na maśle. Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić w plastry, a polędwicę w kostkę. 
Sos: mąkę zrumienić, wlać bulion i śmietankę. Gotować. Wsypać ser i koperek. Mieszając, gotować ok. minuty. 
Warzywa, pieczarki i polędwicę włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sosem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Ananasowy kurczak

Składniki:
Podwójny filet z kurczaka, czerwona i żółta papryka, puszka ananasa, puszka czerwonej fasoli, 2 czerwone cebule, marchewka, brokuł, 4 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, po szczypcie mielonej słodkiej papryki, imbiru i ziół prowansalskich

Wykonanie:
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Marchewkę obrać i umyć. Wraz z paprykami pokroić w paski. Brokuł podzielić na różyczki, blanszować. Fasolę i ananasa osączyć. Ananasa pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w piórka. Filet umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i obtoczyć w kurkumie. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut na oliwie, od czasu do czasu mieszając. Do mięsa dodać marchewkę i podsmażać ok. 6 minut. Następnie dodać ananasa, cebulę i fasolę. Chwilę podsmażyć. Dodać paprykę i brokuły, wymieszać. Doprawić. Dusić jeszcze ok. 10 minut. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena