Początkowe dni kwietnia to ostatni dzwonek by zacząć siać większość warzyw prosto do gruntu zapewniając im stałe miejsce. Najwcześniej wysiewamy: groch, pietruszkę, bób, pory, szpinak, cebulę oraz wczesne odmiany marchwi nadające się już do zbioru letniego i wczesno-jesiennego.

Data dodania: 2011-05-16

Wyświetleń: 1857

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

W pewnych odstępach czasu np. co kilkanaście dni można wysiewać dość małe porcje może być nawet po jednym rządku nasion kopru czy rzodkwi.

Gdy już wzejdą posiane przez nas wcześniej warzywa, wówczas ziemię między tymi rządkami należy spulchniać, niszcząc jednocześnie wschodzące chwasty. Gdy nasze siewy są jeszcze małe i wolno rosną musimy regularnie odchwaszczać zasiewy. Chwasty te rosną szybciej, mogą je zagłuszyć, bo zabierają warzywom światło, wodę i składniki pokarmowe.

Gdy warzywa wschodzą zbyt gęsto to wymagają one przerzedzenia. Zbyt duże zagęszczenie warzyw może być przyczyną zniekształcenia korzeni, słabego wzrostu oraz braku zgrubień. Rośliny przerywa się najlepiej po obfitym podlaniu lub deszczu.

Gdy planujemy rozsadę warzyw kapustnych i sałaty należy ją wcześnie zahartować. Tak gdzieś na ok. 7-10 dni przed przerzedzaniem należy ograniczyć podlewanie obniżyć temperaturę otoczenia poprzez intensywne wietrzenie. Następnie rośliny wystawia się na cały dzień na zewnątrz oraz na ok. 2-3 dni powinniśmy zostawić je również na noc. Wówczas nasze rozsady wzmacniają się  stają się twardsze i ciemniejsze. Gdy rośliny są już gotowe do sadzenia to mają 3-4 liście rozwinięte i 2 rozwijające się. Rośliny te dobrze jest wówczas sadzić bardzo wcześnie rano lub wieczorem.  Korzenie sadzonych warzyw nie powinny być podwinięte. Najlepiej przyjmują sie rozsady, które sadzimy z doniczek wraz z całą bryłą ziemi. Najważniejszą czynnością jest obfite podlanie świeżo posadzonych warzyw.

Warzywa okryte folią perforowaną lub włókniną łatwiej znoszą przesadzenie i szybciej rosną. Osłony z folii utrzymuje się przez kilka tygodni w zależności od pogody. Agrowłóknina chroni warzywa kapustne przed uciążliwym szkodnikiem - pchełką. Częste spryskiwanie roślin zapobiega pojawianiu się szkodników.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena