Każdy wie o tym, iż w kuchni nie sposób obejść się bez patelni. Natomiast  co oznacza określenie "dobra patelnia", świadomi są nieliczni. Do wyboru mamy patelnie aluminiowe, emaliowane, żeliwne, miedziane i stalowe. A wśród nich - patelnie specjalnego przeznaczenia.

Data dodania: 2011-05-05

Wyświetleń: 878

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jak nie zagubić się w gąszczu ofert i na co zwrócić uwagę kupując ten niby prosty przedmiot codziennego użytku?

Patelnia przede wszystkim musi być odporna na temperaturę. Nie może zatem pod wpływem wysokich temperatur w jakikolwiek sposób się odkształcać. Tworzywo, z którego została wykonana powinno idealnie przewodzić ciepło – tylko wtedy będzie się szybko oraz równomiernie rozgrzewać. Rączka, którą posiada powinna być wygodna. Wykonana z takiego materiału, który nie będzie się nagrzewał. Ponadto nie może wyślizgiwać się z dłoni. Na rynku można znaleźć tez takie, które posiadają odpinane rączki co ułatwia ich przechowywanie. Kolejna ważną kwestią jest rodzaj oraz kształt pokrywy. Jej krawędzie powinny idealnie pasować do brzegów patelni. Najlepsze pokrywy są wypukłe z małym otworem pomagającym w odprowadzaniu pary wodnej. Na pokrywie powinien być również umieszczony wskaźnik temperatury w stopniach Celsjusza. Pomaga to dostosować odpowiednią temperaturę do przygotowywanych potraw.  Dobrze jest, gdy taki wskaźnik umieszczony jest również na dnie patelni. Gdy patelnia jest odpowiednio rozgrzana i gotowa do smażenia wskaźnik ten informuje nas o tym.

Niemniej jednak to nie wszystko na co powinniśmy zwrócić uwagę. Gdy już upatrzymy w sklepie idealną dla nas patelnie zapoznajmy się z ulotką informacyjną dołączoną do niej. Poszukajmy informacji na temat użytkowania jej. Należy wziąć pod uwagę rodzaj kuchni, na której będziemy jej używać. Nie wszystkie patelnie nadają się do kuchni gazowych, ceramicznych, elektrycznych czy indukcyjnych. Zwróćmy uwagę czy można ją myć w zmywarce i jak wygląda jej przyszła konserwacja. Jakie akcesoria kuchenne mogą być używane. Czy przygotowanie potrawy powinno odbywać się za pomocą przyrządów wykonanych z metalu, plastiku czy drewna. Należy dokładnie zapoznać się z faktycznym przeznaczeniem patelni; czy stworzona została z myślą tylko o duszeniu, smażeniu czy grillowaniu. Istnieją takie, które wymagają użycia tłuszczu oraz te, które go nie potrzebują w ogóle.

Jeżeli zatem chcemy, aby patelnia służyła nam na długie lata, a smażone na niej dania były smaczne i zdrowe, warto poświęcić więcej czasu wybierając tą idealną dla nas i naszej kuchni.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena