Marzenia o posiadaniu własnego lokalu właśnie się ziściły. Może nie jest za duży, ale na początek wystarczy, przecież nie od razu Rzym zbudowano, a Tobie zależy na prowadzeniu własnego biznesu – od zawsze miałeś do tego smykałkę.

Data dodania: 2011-04-18

Wyświetleń: 1492

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jednak im dalej spraw organizacyjnych okazuje się, że nie jest tak kolorowo, jak Ci się wydaje. Niby widziałeś już dużo, ale podpatrzonych rozwiązań nie umiesz zaadaptować. O czym należy pamiętać wyposażając własny pub?

Przede wszystkim o ludziach, którzy mają tam pracować – to z nimi najlepiej konsultować sprawy dotyczące sprzętu – nie oszczędzaj – lepiej wydać kilkadziesiąt złotych więcej i zainwestować w shakery bostońskie, zamiast we francuskie – ułatwisz pracę barmanom, a goście szybciej otrzymają swoje drinki, lepiej zdecydować się na hockery z wygodnym siedziskiem, żeby goście chętnie w nich zasiadali, niż takie, na których nie usiądzie nikt. Twoje pragnienia i upodobania schodzą w tym momencie na drugi plan – najważniejsi będą goście. Oprócz konsultacji z pracownikami dobrze jest też wziąć pod uwagę to, co podpowiadają eksperci. A co mówią? Żeby zdecydować się na szkło jednolite, nie od przedstawicieli handlowych. Dlaczego? Bo wódka Absolut lepiej smakuje w kieliszkach bez nadruków, czy emblematów wódki innej marki, na przykład Bolsa, to samo dotyczy piwa – gość może się oburzyć, jeśli poprosi o Lecha, a poda mu się go w kuflu od Żywca. Tego typu praktyki są również uważane za nieprofesjonalne w pracy barmańskiej. Zadbajmy też o to, aby nasz bar zaopatrzony był w odpowiednie szkło – inne do drinków, inne do koktajli, piwa, czy wódki, pamiętajmy też o kieliszkach do wina. Oprócz wyposażenia baru w odpowiednie sprzęty musimy też pamiętać o alkoholu, który będziemy serwować. To zależy już od rodzaju baru, jaki chcemy gościom zaproponować – jeśli będzie to whisky bar, to nie powinno w nim zabraknąć dobrej whisky, jeśli drink bar, to należy pamiętać o alkoholach i dodatkach potrzebnych do ich przyrządzenia. Jeśli zaś myślimy o pubie, to oczywiście na pierwszym miejscu będzie piwo, najlepiej kilka rodzajów, a tym samym w różnych przedziałach cenowych. Goście chętnie napiją się też pewnie piwa czeskiego, niemieckiego, czy irlandzkiego, a niepowtarzalny smak złocistego napoju sprawi, że jest duże prawdopodobieństwo, że do nas wrócą.

Dobre wyposażenie baru to nie wszystko. Niezbędne jest również zarządzanie tak, aby pracownicy byli ze sobą zgrani, ale też zdyscyplinowani wobec szefa. Tylko wtedy możemy liczyć się z tym, że nasza knajpa będzie miała szansę zyskać przewagę nad konkurencją i dobrze prosperować.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena