Powszechnie uważa się, że wino doskonale komponuje się z różnorodnymi smakami sera. Dopełnia i uzupełnia jego smak, sprawiając, że i wino, i ser, zyskują na wartości.

Data dodania: 2011-04-15

Wyświetleń: 1750

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Niestety, jakiś czas temu amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, które udowodniły, że ser zupełnie do wina nie pasuje, bo ze względu na swój smak, ogranicza wrażenia wynikające z degustacji trunku. Dodatkowo, podobno zakleja kupki smakowe. Podobno, podczas jedzenia sera, nie byli oni w stanie wyczuć różnicy między winem drogim i tanim. Badania przeprowadzono na ośmiu gatunkach serca i czterech rodzajach czerwonego wina.

Okazuje się jednak, że te badania nie są wcale jednoznaczne. Nie można bowiem dzielić wina wyłącznie na tanie i drogie. Są przecież wina czerwone, białe, różowe, wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i wytrawne. Należy też sprecyzować, jakie sery nie pasują do jakiego wina. Istnieje przecież mnóstwo gatunków serów. Owszem, ser może maskować smak wina, ale wszystko zależy od tego, jaki ser i jakie wino. Dobierać należy odpowiednio.

Zasadniczym błędem, do którego przyznaje się wiele gospodyń domowych jest to, że podają one wszelkie rodzaje sera z czerwonym winem. I nie szkodzi, że zarówno wina, jak i sery, są najwyższej klasy, jeśli smak po połączeniu nie będzie zbyt dobry.

Przejdźmy więc do konkretów. Zacznijmy od sera, którego zdecydowanie nie powinniśmy łączyć z żadnym winem. Mam tu na myśli typowy camembert. To on sprawia, że nie rozpoznamy ani wad ani zalet wina, które go niego spożywamy. Może również zlepić kupki smakowe.

Zupełnie inaczej jest z innymi serami miękkimi pokrytymi pleśnią. Dla przykładu, ser brie doskonale pasuje do czerwonego wina.

Jeśli mamy zamiar spożyć półtwarde sery, takie jak Edam, Gouda, Cantal, Reblochon czy inne, doskonale będzie się z nimi komponowało wino czerwone. Dodaje ono bowiem struktury lekkim winom. Można również taki ser pić z białym wytrawnym winem z Europy Południowej.

W przypadku serów twardych, takich jak Emmentaler, doskonale sprawdzi się czerwone ekstraktywne wino. Jeśli spożywamy parmezan, napijmy się do niego wina z Frioul.

A jeśli najdzie nas ochota na owcze sery, takie jak oscypki, spróbujmy skonsumować je wraz ze słodkimi winami. Sery kozie natomiast, będą się odpowiednio komponowały z białym wytrawnym winem.

Polecam wypróbowanie tych zestawień, a na pewno każdy przekona się, że żadne badania nie powstrzymają nas przed komponowaniem wina z serami.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena