Nie ma problemu z dostępnością składników na polskim rynku. Oczywiście nie będą to dorodne bakłażany dojrzewające w gruzińskim słońcu, ale z powodzeniem można znaleźć takie , które je zastąpią. Kuchnia ta jest fantastyczną mieszanką smaków. Jeśli będziesz miał okazje skorzystać z wycieczki do Gruzji, koniecznie zajrzyj na popularny bazar, na którym Gruzini sprzedają wszelkie naturalne produkty typowe dla ich kraju. Będziesz mógł tu spróbować świeżych owoców i warzyw: pomidorów, pomarańczy melonów, a także bakłażanów oprócz tego wspaniałych owczych serów.
Gruzja słynie też z cudownego czerwonego wina. Jeśli chodzi o dania kuchni gruzińskiej, na stołach w tym kraju rzadko pojawiają się zupy, za to królują tu liczne przekąski – między innymi sałatka z pomidorów, bakłażany pod wszelka postacią, czy kurczak na zimno w sosie orzechowym czyli sacwi. Jako danie główne jeśli skorzystasz z wycieczki do Gruzji, zjesz tradycyjne szaszłyki z baraniny – Mcwadi, Chinkali, czyli rodzaj pieroga nadziewanego mięsem, lub rodzaj gulaszu przygotowywanego z flaków nazywanego Kaszi. Po tym pożywnym posiłku czas na deser. Najczęściej są to owoce: winogrona, jabłka, pomarańcze, figi, arbuzy, zarówno świeże jak i suszone. Ciekawym deserem jest czurczhela, czyli orzechy nawlekane na nitkę i zamaczane w cieście, tworzące coś na kształt sopli.
Kuchnia gruzińska to długa i piękna tradycja. Wspomnienie biesiad na których zajadano tradycyjne potrawy. Gruzini zawsze słynęli z wyjątkowej gościnności, dlatego jeśli decydujesz się na wakacje w Gruzji, koniecznie wykorzystaj szansę pójścia do tradycyjnej restauracji i odczucia na własnej skórze i własnym podniebieniu całego wachlarza aromatów kuchni gruzińskiej.