Niezależnie od tego czy z kuchnią jesteś związany zawodowo, czy gotujesz dla przyjemności  w zaciszu domowym, jeśli chodzi o palenie, jedyna cecha jaka tak naprawdę cię interesuje to ,to by nic do niej nie przywierało.

Data dodania: 2011-03-22

Wyświetleń: 1553

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Nie liczy się ani jej kształt, na pewno nie kolor, a nawet nie producent , ani cena. Może być najtańszą patelnią na świecie, ale kiedy smażysz jajecznicę chcesz żeby cała jej zawartość wylądowała na twoim talerzu, a nie w formie skorupy pokrywającej dno patelni.  No i istotne jest, by to co na niej usmażysz było zdrowe i nie nabierało dodatkowych właściwości z tablicy Mendelejewa.

Rozgorzała ostatnio dyskusja na temat : patelni, a konkretnie nad wytwarzanymi pod wpływem temperatury związkami rakotwórczymi w patelniach teflonowych. Patelnie te wytwarza za pomocą rakotwórczego związku chemicznego o nazwie kwas perfluorooktanowy. Siłą rzeczy więc po podgrzaniu się tak wyprodukowanej patelni utleniają się gazy, które okazały się bardzo szkodliwe.

Ciekawą alternatywą dla tych patelni są patelnie ceramiczne, często nazywane patelniami ekologicznymi. Ceramiczne pokrycie patelni jest bardziej odporne na zarysowania niż powłoka teflonowa, a przypomnijmy, że  długo mówiło się o tym, że najbardziej szkodliwe są patelnie ze zdartym teflonem. Dziś wiadomo, że tak nie jest, teflon reaguje na podwyższanie temperatury, niezależnie od stopnia jego uszkodzenia.

Patelnie ceramiczne wytwarzane są z naturalnych minerałów, w związku z czym nie ma tu mowy o żadnych szkodliwych związkach chemicznych powstających w czasie jej użytkowania. Odporna na ogólnodostępne detergenty do mycia. Wydobywa walory smakowe potraw. Jednym słowem patelnie ceramiczne – jesteśmy na tak!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena