W dzisiejszych czasach, gdy nie mamy nawet wolnej chwilki na porządny posiłek, a co tu mówić dopiero o gotowaniu, mamy możliwość konsumpcji tzw. fast foodów, które dotarły do nas z różnych stron świata.

Data dodania: 2011-03-22

Wyświetleń: 2719

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Do nich też należą m. in. hot-dog, pizza, kebab, frytki, różnorodne hamburgery i inne potrawy przyrządzane na szybko. Niemniej jednak bardzo dużą popularnością wśród naszego społeczeństwa cieszy się niewątpliwie kebab. Co takiego jest w tym daniu, że tylu z nas je tak dobrze zna i gustuje w nim? Skąd do nas przybył? Potrawa ta pochodzi z dalekiego Wschodu, z krajów arabskich a dokładnie z Turcji.

Słowo- kebab, w języku tureckim oznacza  nic innego jak obracające się mięso pieczone. Zostało stworzone przez tureckiego imigranta niecałe półtora wieku temu. Obecnie obejmuje ponad dwieście różnych rodzajów kebabu i nie jest ono jednoznaczne. W tradycyjnej kuchni tureckiej ma ono postać baraniny, może być także z mięsa cielęcego lub drobiowego, ale nigdy nie jest ono z wieprzowiny. Chociaż w polsce można spotkać danie to z karczku wieprzowego i nazywany gyrosem.

Na ogół jest skrawany z pionowego rożna. Podaje się go wraz z surówką, owczym serem oraz przaśnym chlebem. Niemniej jednak w obecnych czasach zostało ono przekształcone w potrawę typu fast food, które jest podawane w picie, bułce czy też przaśnym chlebie wraz z surówką i różnego rodzaju sosami począwszy od łagodnego po bardzo ostry. Wszystko to w zależności od naszych upodobań. Dlatego też warto wybrać się do swojej ulubionej restauracji, gdyż co bar szybkiej obsługi to inaczej dobrane składniki. No cóż nie mniejszą rolę odgrywa także cena potrawy, która jest zależna od restauracji w jakiej się zaopatrujemy w posiłek.

Reasumując sądzę że potrawa ta jest fast foodem choćby dlatego że sposób jej podania zajmuje 3 min .  A jakie jest wasze zdanie???

Licencja: Creative Commons
0 Ocena