Przepyszne ciasto, jednak na jego zrobienie składa się kilka etapów więć potrzebujemy trochę wiecej czasu niż zazwyczaj zajmuje nam zrobienie ciasta. Mimo to i tak goraco polecam - warto.

Data dodania: 2011-03-05

Wyświetleń: 1631

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki:
-0,5 kg mąki
-6-8 jaj
-1,5 szklanki cukru
-1 margaryna
-1 dżem śliwkowy
-kakao
-polewa do ciast ciemna albo tabliczka czekolady
-cukier waniliowy
-proszek do pieczenia

Do miski wsypać przesianą przez sitko mąke, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać.  Następnie dodać pokrojoną w drobną  kostkę margarynę i ponownie  dobrze wymieszać na jednolitą masę.  Jajka umyć, przelać wrzątkiem. W osobnej misce oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodac cukier, wymieszać a nastepnie wlać do poprzedniej masy. Dobrze wyrobić. Powinno mieć konsystecje ciasta na pierogi. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie dobrze wymieszać. Nastepnie obie części zawinąć w folie spożywczą i umieścić w zamrażalnkiu. Poczekać aż staną sie twarde. Prostokątną forme do ciasta wysmarować margaryna i obsypać kaszką manną albo bułką tartą.  Do formy zetrzeć na tarce większą część z obu kawałków ciasta (najpierw jasną część a potem ciemną) i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.  Wyjąć ciasto i położyć na nie warstwami równomiernie rozsmarowując dżem i ubita pianę z białek. Nastepnie zetrzeć pozostałe kawałki ciasta (najpierw ciemny potem jasny) i wstawic ponownie do piekarnika. Piec całość ok 15 min. Poczekać aż ciasto ostygnie. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu i polać nią ciasto. Zamiast polewy czekoladowej można użyć zwykłej tabliczki czekolady.

Pozostaje już tylko życzyć SMACZNEGO!!!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena