0
głosów
- +

Pleśniak

Autor:

Aktualizacja: 05.03.2011


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1080 razy czytane
  • 4 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Przepyszne ciasto, jednak na jego zrobienie składa się kilka etapów więć potrzebujemy trochę wiecej czasu niż zazwyczaj zajmuje nam zrobienie ciasta. Mimo to i tak goraco polecam - warto.


Składniki:
-0,5 kg mąki
-6-8 jaj
-1,5 szklanki cukru
-1 margaryna
-1 dżem śliwkowy
-kakao
-polewa do ciast ciemna albo tabliczka czekolady
-cukier waniliowy
-proszek do pieczenia

Do miski wsypać przesianą przez sitko mąke, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać.  Następnie dodać pokrojoną w drobną  kostkę margarynę i ponownie  dobrze wymieszać na jednolitą masę.  Jajka umyć, przelać wrzątkiem. W osobnej misce oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodac cukier, wymieszać a nastepnie wlać do poprzedniej masy. Dobrze wyrobić. Powinno mieć konsystecje ciasta na pierogi. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie dobrze wymieszać. Nastepnie obie części zawinąć w folie spożywczą i umieścić w zamrażalnkiu. Poczekać aż staną sie twarde. Prostokątną forme do ciasta wysmarować margaryna i obsypać kaszką manną albo bułką tartą.  Do formy zetrzeć na tarce większą część z obu kawałków ciasta (najpierw jasną część a potem ciemną) i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.  Wyjąć ciasto i położyć na nie warstwami równomiernie rozsmarowując dżem i ubita pianę z białek. Nastepnie zetrzeć pozostałe kawałki ciasta (najpierw ciemny potem jasny) i wstawic ponownie do piekarnika. Piec całość ok 15 min. Poczekać aż ciasto ostygnie. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu i polać nią ciasto. Zamiast polewy czekoladowej można użyć zwykłej tabliczki czekolady.

Pozostaje już tylko życzyć SMACZNEGO!!!

Lista Tagów: pleśniak

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij