W wolnym czasie  bardzo lubię wypróbowywać różne przepisy oraz wymyślać nowe. Gotowanie daje mi wiele radości, a widok osób, kture jedzą moje dania z przyjemnością, sprawia mi prawdziwą satysfakcję. 

Data dodania: 2011-03-02

Wyświetleń: 1381

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Orientalne kotlety rybne

Składniki

- 1 kg filetów rybnych, np. z tilapii

- 2 marchewki

- 5 dużych ziemniaków

- pietruszka

- 25 dag szpinaku

- por

- sok z 1/2 cytryny

- po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, tymianku, curry

- sól

- pieprz

- 4 łyżki sosu sojswego

- 3 jajka

- bułka tarta

- oliwa

- puszka ananasów

Wykonanie

1. Oczyszczone ryby gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy. Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki gotujemy w wywarze. Pokrojone marchewki, pietruszkę, szpinak i pora podsmażamy na oliwie. Doprawiamy, dodajemy jajko, sok z cytryny i sos sojowy.

2. Ziemniaki i ryby miksujemy z warzywami. Formujemy kotlety. Obtaczamy najpierw w bułce, a następnie w dwóch rozmąconych jajkach. Smażymy na złoto. Podajemy z plastrami ananasa.

Kotlety jarskie siekacze

Składniki

- duża cebula

- 1/2 czerwonej papryki

- kilka pieczarek

- jajko

- 10 dag żółtego sera

- mąka ziemniaczana

- pieprz

- sól

- ulubione zioła

- olej do smażenia

Wykonanie

1. Cebulęobieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w wąskie, krótkie paski. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Do składników wbijamy jajko. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Do masy dodajemy tyle mąki. aby powstała gęsta masa. Łyżką nabieramy porcje, formujemy płaskie kotlety i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy na gorąco, z ziemniakami lub kaszą. Smacznego.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena