Witam.Przedstawiam poniżej przepis na ciasto. Dobre na każdą okazję i proste w wykonaniu. Dodam tylko, że jest to porcja na tortownicę o średnicy 26 cm.

Data dodania: 2011-02-03

Wyświetleń: 1726

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

  FERRERO ROSCHE

Składniki na ciasto to:

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki zimnej wody

3 łyżki kakao

1 szklanka cukru

1 i 1/5 szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina sodki

łyżeczka soli

5jajek

Wodę, olej kakao i cukier umieścić w rondlu i rozpuścić na małym ogniu a później ostudzić. Zimną już masę dobrze rozbić końcówkami robota z łyżeczką soku z cytryny. Następnie dodać 1 i 1/5 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobinę sodki oraz łyżeczkę soli i 5 zółtek(dodawać je po jednym), dokładnie utrzeć a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Wlać ciasto do tortownicy i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni

Składniki na masę:

2 tabliczki gorzkiej czekolady

2 opakowania śnieżki na mleko

1/2 litra śmietany kremówki

200 gram orzechów włoskich drobno posiekanych

Czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gdyby czekolada zaczęła się krystalizować dodać odrobinę mleka

i dokładnie wymieszać.

Kremówkę ubijać dodając stopniowo obydwie śnieżki. Nastepnie delikatnie połaczyć z przestudzoną czekoladą. Na koniec dodać część posiekanych orzechy włoskie i wszystko delikatnie wymieszać.

Placek po upieczeniu przekroić na połowę. Blat biszkoptu nasączyć np. wodą z sokiem cytrynowym lub z rumem i posmarować dowolnym dżemem (najlepszy z czarnej porzeczki) a następnie wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim blatem ciasta.. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i całość posypać pozostawionymi orzechami.

Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.

Najlepsze jest następnego dnia

Smacznego.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena