Sushi – to danie, które przełomem wskoczyło na Polskie salony, stało się nieodłącznym elementem każdego spotkania towarzyskiego czy biznesowego. Interesy przy sushi czy romantyczna kolacja? Przy sushi każde spotkanie się uda...

Data dodania: 2010-10-13

Wyświetleń: 1565

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Sushi swoją przygodę po świecie rozpoczęło w Stanach Zjednoczonych. Po II wojnie światowej, w USA powstały pierwsze bary w sushi, które niestety nie przypadły do gustów podniebieniom amerykanów. Po małych zmianach gwiazdy Hollywood jako pierwsze przekonały się do niezwykłego smaku oraz walorów zdrowotnych sushi. Sushi stało się potrawą na specjalne okazje, i tak pozostało po dziś dzień.

Smak sushi podany w restauracji jest nieoceniony, lecz chciała bym namówić Cię do przygotowania samemu tego niezwykłego przysmaku.

Zacznijmy od składników, które musimy mieć przygotowane. Oczywiście nieodzowny jest ryż krotko ziarnisty, ocet ryżowy oraz ryba. W zależności od naszych upodobam dodatkowo wybierzmy warzywa, mogą to być min: marchew, ogórek czy awokado. Do sushi, które chcę zaprezentować potrzebny będzie nam arkusz wodorostów, mata bambusowa, cukier, sól oraz wasabi, marynowany imbir oraz japoński sos sojowy.

Gdy mamy już wszystkie składniki, zacznijmy od przygotowania ryżu. Do garnka wsyp 3 szklanki ryżu, płuczemy do chwili aż woda w garnku będzie klarowna i czysta. Tak przygotowany ryż gotujemy do momentu, aż będzie miękki.

Wybrane warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paski. Podobnie postępujemy z rybą. Kiedy mamy gotowy ryż oraz warzywa, do osobnej miseczki wlewamy ok. 3 łyżki octu ryżowego, cukier oraz sól. Mieszamy do momentu aż uzyskamy odpowiedni smak, tak przygotowaną miksturę wlewamy do ryżu. Ryż po zmieszaniu nie może się rozpadać, musi mieć odpowiednią lepkość.

Na rozłożoną matę bambusową kładziemy arkusz wodorostu. Na powierzchni ok 2/3, rozkładamy przygotowany wcześniej ryż. Następnie po jednej stronie układamy warzywa oraz rybę. Zwijamy matę, zaczynając od strony w której ułożyliśmy warzywa i rybę, uważając aby krawędź idealnie przylegała do ryby oraz ryżu.

Tak rozpoczęte zwijanie kontynuujemy do końca, oczywiście mata służy tylko do pomocy, nie zwijamy jej wraz z sushi.

 Gdy już nasze sushi jest idealnie zwinięte odkładamy matę, i powstałą roladę przecinamy na pół, następnie kładziemy połówki obok siebie i ponownie przecinamy na pół. I tak do momentu aż pokroimy całą roladę. Na końcu pozostaje mi jedynie życzyć smacznego...

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena