1
głosów
- +

Cholesterol - co to jest i jak go leczyć?

Autor:

Aktualizacja: 11.09.2010


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Odżywianie


Artykuł
  • 1 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1959 razy czytane
  • 7 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

W niniejszym artykule, mam zamiar przybliżyć Państwu i usystematyzować wiedzę na temat cholesterolu i jego wpływ na organizm człowieka. Pokazać w jaki sposób można zapobiegac schorzeniom wynikającym z nadmiernego cholesterolu. Zapraszam do lektury.


Co to jest cholesterol?

Cholesterol jest organicznym związkiem należących do steroidów, składnikiem strukturalnym błon komórkowych i śródkomórkowych. Wchodzi w skład otoczki mielinowej w tkance nerwowej. Jest on niezbędnym składnikiem błon komórek ssaków. Cholesterol jest głównym sterolem syntetyzowanym przez zwierzęta, ale małe ilości są syntezowane w innych eukariotach, takich jak rośliny i grzyby. Jest prawie całkowicie nieobecny wśród prokariotów, które zawierają bakterie. Cholesterol jest klasyfikowany jako sterol.

Cholesterol dobry i zły

Cholesterol jest tłuszczem pełniącym ważne funkcje w naszym organizmie. Występuje we wszystkich komórkach ciała, jest odpowiedzialny za produkcję hormonów płciowych, kory nadnerczy oraz kwasów żółciowych. Dzięki promieniom słonecznym zamienia się w niezbędną do funkcjonowania witaminę D. W przypadku niedoboru cholesterolu grozi nam większa podatność na infekcje a nawet wystąpienie chorób nowotworowych. Cholesterol HDL - HDL cholesterolu: lipoproteiny, które są kombinacją lipidów (tłuszczów) i białka, są formami, w jakiej są transportowane lipidy we krwi. Dla każdego 1 mg / dl wzrost HDL cholesterolu istnieje od 2 do 4% redukcja ryzyka choroby wieńcowej.

Jak obniżyć cholesterol?

Standardowa dieta Polaka oparta jest na tłuszczach zwierzęcych, co niestety jest przyczyną powstawania choroby miażdżycowej. Należy zrezygnować z takiego sposobu odżywiania się i przyjąć rozwiązania śródziemnomorskie. Więcej ryb i oliwy z oliwek a mniej smażonych potraw powinno zmniejszyć poziom cholesterolu w naszej krwi. Samo jedzenie jednak nie wystarczy.

Zbyt wysoka ilość cholesterolu, szczególnie tego złego, czyli cholesterolu LDL, ma zgubny wpływ na nasz organizm. Powodem tego, że normy cholesterolu są przekroczone jest najczęściej zła dieta. Istnieją jednak nieskomplikowane sposoby zmniejszenie cholesterolu.

Bardzo ważnym składnikiem diety obniżającej poziom cholesterolu są ryby. Również oliwa z oliwek pozwala obniżyć te normy. Ryby i oliwki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe a przecież bardzo dobrze przyrządzona ryba w niczym nie ustępuje standardowej porcji smażonego mięsa a jest o niebo zdrowsza. Jeśli już musimy coś usmażyć, przyrządźmy to korzystając z oleju oliwkowego bądź rzepakowego. Należy jednak unikać za wszelką cenę potraw smażonych, lepsze są pod tym względem pieczone, duszone i gotowane.


Podobał Ci się artykuł?
1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij