Ryż stanowi podstawę wyżywienia ponad połowy mieszkańców kuli ziemskiej, dostępny jest w większości krajów świata i znany w prawie każdej kulturze. Ma on wiele odmian, różniących się nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem, a nawet zapachem.

Data dodania: 2010-06-28

Wyświetleń: 2266

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Takim ,,arystokratą" wśród ryżów jest ryż jaśminowy, nazwany tak ze względu na specyficzny aromat uwalniający się podczas gotowania. Pochodzi on z Tajlandii, jednak ceniony jest w całej Azji, a także obu Amerykach i Europie. Legenda głosi, że został on odnaleziony zupełnie przypadkiem w jednej z małych azjatyckich wiosek i długo musiał czekać na należną mu sławę. Dopiero bowiem w latach 70 rozwinięto masową produkcję tego ziarna o śnieżnobiałej barwie (choć istnieją też odmiany czerwona i brązowa) i charakterystycznej, lekko kleistej konsystencji. Ryż jaśminowy jest także bardzo zdrowy,  jest bowiem produktem bezglutenowym i lekkostrawnym, a więc można podawać go małym dzieciom, osobom, które dbają o linię, osobom starszym, alergikom oraz cierpiącym na celiakię i inne dolegliwości przewodu pokarmowego. Jednak najbardziej cenionym walorem tego ryżu jest wspomniany wcześniej unikalny aromat, przypominający nieco zapach jaśminu. Z powodu kwiatowego zapachu, ziarno to nazywane jest zamiennie ,,ryżem pachnącym".

Dzięki delikatnemu smakowi ryż jaśminowy idealnie łagodzi pikantne nuty tradycyjnych potraw, jest więc szeroko stosowany szczególnie w kuchni tajskiej jako podstawa wielu egzotycznych potraw i deserów. Można podawać go w towarzystwie kurczaka, owoców morza lub orzechów nerkowca. Szefowie kuchni polecają też komponować ryż jaśminowy z tradycyjnymi przyprawami tajskimi: trawą cytrynową, która wzmacnia aromat jaśminu, galangalem, wprowadzającym korzenną nutę do całej potrawy, czy limonką, nadającą całości cytrusowy akcent. Nie poleca się natomiast marnować go na zwykłe zapiekanki i risotta - jest na to po prostu zbyt szlachetny, nawet określa się go często ,,ryżem do zadań specjalnych".

Niegdyś, ze względu na swoją ,,elitarność" ryż jaśminowy był drogi i trudno dostępny, na szczęście dzisiaj możemy bez ograniczeń cieszyć się jego aromatem (znajduje się w ofercie np. firmy Konpack w linii produktów Fit's). Co więcej, jego przygotowanie zajmuje niewiele ponad kwadrans. Ryż jaśminowy Fit's został zamknięty w praktycznych torebkach, które wystarczy wrzucić do gorącej, lekko osolonej wody, a po 18 - 20 minutach gotowania pod przykryciem wyjąć i odsączyć, by otrzymać podstawę wszelkiego rodzaju wykwintnych, egzotycznych dań i deserów.

Ryż jaśminowy, najczęściej używany do dań kuchni tajskiej, może równie dobrze sprawdzić się jako składnik potraw z innych regionów świata, np. Południowej Ameryki, do czego przekonuje nas firma Konpack w zakładce ,,Przepisy" na swojej stornie internetowej www.konpack.pl

            Konpack poleca danie na dziś: Ryż po meksykańsku

Składniki: 160g ryżu jaśminowego Fit's (2 torebki), kukurydza 1 puszka, czerwona fasola (1 puszka), cebula (2 szt.), parówki (3 szt.), olej, sól, chili

Przygotowanie: Ugotować ryż według sposobu przygotowania podanego na opakowaniu. Pokroić cebulę i parówki w kostkę, następnie wrzucić na rozgrzany olej i poddusić. Do cebuli i parówek dodać odsączona kukurydzę oraz fasolę z puszki wraz z sosem. Dusić pod przykryciem. Doprawić chili do smaku (chili nada potrawie ostrzejszy smak, typowy dla kuchni meksykańskiej). Ugotowany ryż można wymieszać z warzywami albo podać na sypko, polany sosem.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena