Do kuchni tradycyjnie wybieramy płytki ceramiczne. Ma to swoje uzasadnienie, ze względu na łatwość w utrzymaniu czystości. Wybór właściwego materiału na podłogi i ściany posiada naprawdę ogromne znaczenie.

Data dodania: 2010-06-26

Wyświetleń: 2479

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 6

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

6 Ocena

Licencja: Creative Commons


Musimy wziąć pod uwagę takie cechy jak: niepalność, łatwość czyszczenia a także stopień wchłaniania wilgoci. Płytki ceramiczne wykonane są z mieszaniny takich materiałów jak glin, krzemionka, topniki i barwinki. Cały proces technologiczny polega na uformowaniu tej mieszaniny, a następnie poddaniu obróbce termicznej w specjalnych piecach do wypalania ceramiki. Płytki mogą występować zarówno w postaci matowej jak i błyszczącej.

Matowa wersja nazywana jest nieszkliwioną natomiast błyszcząca to płytki szkliwione. Najbardziej popularnymi płytkami na naszym rynku jest terakota kuchenna, oraz glazura. Terakota przeważa zwykle na podłogach natomiast glazura na ścianach. Jest to spowodowane jej większą kruchością. Terakota kuchenna powinna przede wszystkim charakteryzować się dużą odpornością na ścieranie. Dokonując jej wyboru zwróćmy uwagę, aby posiadała ona III lub IV klasę ścieralności. Szczególnie przydatną w kuchni właściwością terakoty, będzie jej odporność na szok termiczny. Czyli musi być ona odporna na szybkie nagrzewanie i szybkie studzenie. Cecha ta może okazać się szczególnie przydatną w momencie kiedy na powierzchnię płytek pryśnie nam na przykład kropla rozgrzanego na patelni oleju.

W przeciwnym wypadku na skutek silnych naprężeń, płytka może po prost pęknąć. Ważną cechą płytek ceramicznych okazać się może także ich odporność na powstawanie plam i przebarwień. Odporność taką jesteśmy w stanie uzyskać za pomocą specjalnych impregnatów.


Glazura z pewnością okaże się znacznie praktyczniejszym rozwiązaniem w kuchni, niż ściany pomalowane farbą. Zwłaszcza w okolicy miejsca przygotowywania posiłków czy w pobliżu kuchenki lub zlewu. Szczególnych kłopotów w utrzymaniu czystości w kuchni, może przysporzyć nam fuga. Czyli szczelina pomiędzy łączeniem płytek wypełniona specjalną zaprawą. Warto na to zwrócić uwagę jeżeli bierzemy pod uwagę, położenie w kuchni mozaiki czy płytek o nie wielkich rozmiarach.

W kuchniach czy miejscach szczególnie narażonych na zabrudzenia doskonale sprawdzają się fugi epoksydowe, czyli takie, których właściwości minimalizują wchłanianie tłuszczu i ułatwiają czyszczenie. Możemy także wybrać kolekcję płytek przeznaczoną do układania w systemie bez fugowym. Warto także aby były to płytki szkliwione, gdyż nieszkliwione mogą przysporzyć nam sporo kłopotu jeżeli chodzi o utrzymanie czystości.

Licencja: Creative Commons
6 Ocena