Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, a za to bardzo smaczne. Porzeczki idealnie komponują się z smakiem słodkiej masy z wiórek kokosowych i budyniu, dlatego placek nie jest taki mdły i zbyt słodki. Robiłam go już parę razy, więc polecam.

Data dodania: 2010-06-15

Wyświetleń: 2615

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Ciasto:

400g mąki

25g drożdży

80g cukru

200ml letniego mleka

100g miękkiego masła

szczypta soli

1 cukier waniliowy

Na wierzch:

1 torebka budyniu waniliowego

1/2l mleka

125g posiekanych migdałów

300g cukru

125g rodzynek

1,5kg czerwonych porzeczek

250g wiórków kokosowych

100g mąki

1 jajko

125g masła

125g kwaśnej śmietany

1. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Pokruszone drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru w niewielkiej ilości mleka, wlać do zagłębienia, nasypać na wierzch trochę mąki. Pozostawić na 20min. pod przykryciem. Na brzegi mąki rozprowadzić pozostały cukier, masło, sól i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, dodając resztę mleka. Pozostawić na 30min. pod przykryciem.

2. Rozmieszać budyń w niewielkiej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z 3 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń, chwilę mieszać i odstawić na bok. Dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz migdały ( do budyniu ).

3. Ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować, przenieść na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ponakłuwać ciasto widelcem. Rozprowadzić budyń i nałożyć porzeczki.

4. Wiórki kokosowe wymieszać z resztą cukru, mąką, jajkiem, masłem i śmietaną. Łyżką nakładać na porzeczki małe porcje.

5. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40min.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena