Najzdrowsze tłuszcze spożywane przez człowieka to oleje roślinne.
Wytłoczony olej z nasion roślin oleistych, zawiera w sobie, od kilku do kilkunastu, różnego rodzaju kwasów tłuszczowych.

Data dodania: 2010-03-20

Wyświetleń: 2014

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Przykładowo podaję składy procentowe podstawowych kwasów tłuszczowych dla oleju lnianego, rzepakowego i oliwy z oliwek.
Rodzaj kwasu tłuszczowego

Olej lniany Olej rzepakowy Oliwa z oliwek
[ % ] [ % ] [ % ]

● kwas linolenowy - Omega 3 58 10 poniżej 1
● kwas linolowy - Omega 6 17 26 6
● kwas oleinowy - Omega 9 20 57 77

Kwasy tłuszczowe zawarte w olejach jadalnych, uwzględniając ich chemiczną postać, dzielą się na:

● kwasy tłuszczowe nasycone,
● kwasy tłuszczowe jednonienasycone,
● kwasy tłuszczowe wielonienasycone.

Kwasy nasycone i jednonienasycone ludzki organizm może wytworzyć samodzielnie.
Natomiast kwasy wielonienasycone, niezbędne i konieczne, dla zdrowego funkcjonowania organizmu, muszą być dostarczone w pożywieniu, bowiem organizm ludzki nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć. Stąd ich nazwa: Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - NNKT.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 3.

W grupie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dominujące znaczenie posiadają kwasy omega 6 i Omega 3.

We współczesnym pożywieniu zdecydowaną przewagę mają tłuszcze zawarte w margarynie, fast foodach i potrawach smażonych w głębokim tłuszczu, czyli kwasy tłuszczowe
Omega 6.
Zostały one także zaliczone do grupy NNKT, (czyli tych, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć), jednak powszechny nadmiar tego tłuszczu w naszym pożywieniu, powoduje zachwianie koniecznej równowagi w organizmie, tym samym, wywołuje to określone problemy zdrowotne.
Problem nie tkwi w tym, że spożywamy kwasy tłuszczowe Omega 6, tylko w tym, że spożywamy ich niewspółmiernie za dużo, niż wynika to z potrzeb naszego organizmu.

Dla zagwarantowania właściwej fizjologii konieczne jest zachowanie odpowiedniej proporcji spożycia kwasów Omega 6 i Omega 3.
Według najnowszych badań ten stosunek powinien mieścić się w granicach: 2 : 1 do 4 : 1 ( Omega 6 : Omega 3 ).

W publikowanych w ostatnim okresie opracowaniach, za tak zwaną złotą proporcję, uważa się, że ten stosunek powinien wynosić jak 4 : 1.
Taka proporcja ma gwarantować prawidłowe przyswajanie przez organizm kwasów Omega 3.
Spożywanie kwasów Omega 6 i Omega 3 w niewłaściwej proporcji, skutkuje obniżeniem w organizmie poziomu kwasu omega 3, bowiem nadmiar spożywanych kwasów Omega 6 w stosunku do Omega 3, hamuje właściwe zagospodarowanie przez organizm dostarczonego z pożywieniem kwasu tłuszczowego Omega 3.

Współczesna dieta charakteryzuje się tym, że te proporcje w diametralny sposób zostały przekroczone. Występująca w spożyciu zdecydowana przewaga kwasów tłuszczowych Omega 6,jest przyczyną nadwagi, nadciśnienia, ogólnie osłabia odporność organizmu, może prowadzić do nowotworów - jednym zdaniem - stanowi to zagrożenie dla zdrowia człowieka.

Olej lniany, pod warunkiem, że zawiera dużą ilość kwasu tłuszczowego Omega 3, stanowi zdecydowaną przeciwwagę dla wysokiego spożycia kwasu Omega 6.

Szkodliwe trans izomery

Kwasy tłuszczowe, przy uwzględnieniu ich budowy molekularnej, występują w konfiguracjach: cis
i trans, zwanych izomerami.

W naturalnych świeżych i prawidłowo wytłoczonych tłuszczach roślinnych, kwasy nienasycone występują w konfiguracji cis. Przejście kwasów tłuszczowych z formy cis w formę trans, wywołuje zmianę ich właściwości biologicznych, tym samym, powoduje inne oddziaływanie na ludzki organizm.
Forma trans, czyli transizomery, posiada inne właściwości chemiczne, niż izomery cis. Z punktu widzenia biochemicznego transizomery są szkodliwe i niebezpieczne dla zdrowia, bowiem nie występują w przyrodzie jako struktury organiczne.
Ludzki organizm nie posiada o nich żadnych informacji, dlatego błędnie je wykorzystuje.

Szkodliwe transizomery, powstają w wyniku przemysłowego tłoczenia i przetwarzania olejów roślinnych.

Produkcji szkodliwych transizomerów sprzyja cały proces technologiczny przy przemysłowym wytwarzaniu oleju :

● wysoka temperatura tłoczenia oleju, niszczy życiodajne kwasy tłuszczowe Omega3
● wysoka temperatura przemysłowego ,,uszlachetniania" oleju, dokonuje reszty spustoszenia,
● ekstrakcja (wypłukiwanie) oleju z nasion przy zastosowaniu rozpuszczalników mineralnych,
takich jak heksan, powoduje, że jego resztki zanieczyszczają wyprodukowany olej,
● stosowanie różnego rodzaju procesów fizycznych i chemicznych, dla polepszenia ,,wizerunku", smaku i trwałości oleju - dokonuje reszty totalnej destrukcji.

Wyprodukowano więc, ze zdrowych nasion, ładnie wyglądający, ale zmaltretowany produkt, który
ma niewiele wspólnego ze zdrowym i naturalnym surowcem użytym do tłoczenia oleju.

W procesie wytłaczania oleju - kapitalne znaczenie ma temperatura tłoczenia i w dalszej kolejności autentyczna dbałość o naturalność produktu w całym procesie technologicznym.

Prasy przemysłowe dużej wydajności, oraz inne, które potrafią wytłoczyć olej z nasion tylko w wysokiej temperaturze, niszczą drogocenny dla ludzkiego organizmu, Niezbędny Nienasycony Kwas Tłuszczowy - Omega 3.
Niezależnie od tego, wysoka temperatura tłoczenia, degraduje jednocześnie naturalne przeciwutleniacze, których rola w zakresie przydatności do spożycia wytworzonego produktu - jest decydująca. Wytwarzają tym samym produkt, najogólniej mówiąc, wątpliwej jakości z mocno ograniczonym terminem przydatności do spożycia.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena