6
głosów
- +

Historia kawą pisana...

Autor:

Aktualizacja: 27.11.2009


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Kawa i Herbata


Artykuł
  • 6 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1638 razy czytane
  • 4 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Każda kawa ma swoją historię, tak jak i każda historia ma swoją kawę.
Historia Polski w XVII wieku urozmaiciła się o nowy rodzaj napoju – mocnej i czarnej, jak piekło kawy.


Początkowo panował przesąd, że jej wartości mogą przyczynić się do ciężkich chorób i wprowadzać w stany maniakalne. Z czasem, kiedy jej popularność obiegła cała Europę,stała się ulubionym napojem i nieodzownym elementem eleganckich spotkań większości Europejczyków, także i Polaków.Wiadomo, że jej wielkim miłośnikiem był Jan III Sobieski oraz Bohdan Chmielnicki.

„Moda na kawę” zrodziła się w Gdańsku. Do tego miejsca, położonego najbliżej portu dostarczana była statkiem z dalekich mołdawskich zakątków, głównie od wojowniczych Turków, którzy podbijali obce ziemie i przejmowali ich dobra materialne. Pierwsze kawiarnie nazywano „kafehauzami”. Szybko zdobyły tylu miłośników, iż zapomniano o wcześniejszych napominaniach o jej rzekomych wartościach trujących. Co więcej, w książkach medycznych zaczęto publikować informacje o jej zbawiennym działaniu na przewód pokarmowy. W połowie XVIII wieku pojawiła się pierwsza monografia dotycząca kawy, spisana przez orientalistę i jezuickiego misjonarza. Polubili ją Adam Czartoryski, Ignacy Krasicki.
Nie znając jeszcze metod picia kawy, początkowo spożywano ją sote – czarną w cukrem lub bez. Z czasem zaczęto eksperymentować , dodawać mleko, śmietankę a nawet sól. Polacy, w piciu kawy doszli do takiej perfekcji, iż w całej Europie zasłynęła mocna kawa „po polsku”, pita z tłustą i słodką śmietanką. Później zaczęto dodawać do kawy cykorię. Niedługo później we Włocławku otwarto pierwszą fabrykę kawy zbożowej, która wybierana była głównie przez tych, których nie było stać na kawę z prawdziwych ziaren, droższą i trudną w zdobyciu.
Coraz bardziej popularne stawały się również kawiarenki, które z czasem przekształciły się w lokale klubowe. Kawa spopularyzowała spotkania w ciągu dnia, szczególnie upodobały ją sobie młode arystokratki, które spotykały się w kafehausach i delektowały się kawą przywożoną z najdalszych zakątków ziemi.

 

Lista Tagów: kawa, lavazza

Podobał Ci się artykuł?
6
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij