Z listu Marty:

“Mam pytanie – skąd brać pomysły, czym można by się zająć? Jak stwierdzić, do czego się nadaję, w czym mogłabym być dobra, w czym bym się realizowała?“”

Najkrócej – jesteś dobra w tym, co lubisz robić.

Data dodania: 2009-11-03

Wyświetleń: 4694

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons


Schemat jest prosty: lubię to robić – robię – jestem coraz lepsza – informuje o tym innych – zarabiam pieniądze

Jeśli lubisz gotowanie i robisz to często, zdobywasz doświadczenie, którego ktoś inny nie ma. Możesz stać się dla niego pomocą przy jego początkach w kuchni.

Ponieważ gotowanie sprawia Ci radość, robisz to coraz częściej i inaczej - wypróbowujesz nowe przepisy, zabierasz się za pieczenie ciast, eksperymentujesz ze smakami, wymyślasz nowe dania. Może zainteresujesz się kuchniami azjatyckimi.

Po kilku latach masz opanowaną bazę – wiedzę i umiejętności niedostępne dla innych ludzi. Przyznasz chyba, że warto znać kogoś, kto dobrze gotuje?

Teraz warto się rozejrzeć, jak można “oddać” to, czego się nauczyliśmy innym w sposób, który nam samym pasuje.

Maciej Kuroń, Nigella Lawson i Pascal Brodnicki

to osoby, które są znane z tego, że dobrze gotują. Każda robi to inaczej – wzbogacają przepisy swoją osobowością.

Ich sposób na sprzedanie wiedzy to programy telewizyjne, potem książki kucharskie, nastepnie użyczanie swojego wizerunku w reklamie akcesoriów kuchennych itd. Często dostają propozycje uczestniczenia w projektach od osób, które widza korzyści dla siebie w tym, że pasjonat gotowania będzie się kojarzył z ich produktem.

Od Ciebie zależy, który ze swoich licznych talentów będziesz rozwijać. Zwykle mamy kłopoty z nadmiarem – większość ludzi ma więcej niż jeden talent.

Wybierz jeden, który będzie głównym (w przykładzie gotowanie), a inne będą go wspierać.

Jeśli lubisz uczyć się języków obcych, możesz czytać pisma kulinarne z róznych krajów, korespondować z kucharzami z Chin, zamawiać oliwę prosto z Prowansji.

Jeśli dodatkowo lubisz fotografować, możesz sama robić zdjęcia potrawom i publikować je na blogu. W końcu je się oczami

Jesli dalej nie wiesz, czym się zająć, pomyśl, o co zwykle proszą Cię inni ludzie. Oni już zauważyli Twój talent.

Licencja: Creative Commons