0
głosów
- +

Etykieta sushi

Autor:

Aktualizacja: 24.08.2009


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Inne


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 3017 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Jeśli pragniecie wyróżnić się w towarzystwie elegancją i światowym obyciem, a być może zaimponować znajomością etykiety sushi prawdziwemu Japończykowi, oto kilka użytecznych rad.


- W naprawdę dobrych restauracjach sushi podadzą Wam przed posiłkiem gorący i wilgotny ręcznik. Wytrzyjcie nim dłonie, zanim dotkniecie jedzenia.

- Gdy otrzymacie złączone na końcu pałeczki, rozerwijcie je ostrożnie. Wygładźcie końcówki dłońmi TYLKO jeżeli wyczuwacie pod palcami drobne nierówności; czynność ta w bardzo dobrych restauracjach japońskich może bowiem zostać poczytana za obraźliwą! 

- Nalejcie do talerzyka odrobinę sosu sojowego wielkości dużej monety. Sushi nie może pływać w sosie, lecz ma być w nim delikatnie zamoczone. Jeśli nie czujecie się komfortowo z jedzeniem pałeczkami, jedzenie sushi palcami jest absolutnie dopuszczalne i nie łamie kanonu etykiety!

- Nigdy nie mieszajcie w miseczce sosu sojowego z chrzanem wasabi w celu maczania w nim sushi (chyba, że spożywacie sashimi). W wielu ekskluzywnych japońskich restauracjach po takiej czynności nie dostalibyście już więcej sushi! Jeśli Wasze sushi jest za mało ostre, możecie rozmieszać trochę wasabi w kilku kroplach sosu sojowego i taką miksturę nałożyć na swoje sushi (lub delikatnie namoczyć w niej sushi). 

- Nigdy nie zanurzajcie swojego nigiri w sosie sojowym stroną z ryżem! Zawsze maczajcie delikatnie w sosie grzbiet ryby. 

- Nigdy nie maczajcie w sosie sojowym niczego, co ma już w sobie inny sos (np. węgorz w teriyaki, majonez) lub ma na sobie dekoracje (np. z kawioru). 

- Po każdym kęsie sushi, zmieńcie smak zagryzając marynowanym imbirem. Jeśli nie lubicie imbiru, zamówcie jedno z oshinko, marynowanych pikli warzywnych, np. rzodkiew.

- Jeśli zamawiacie pojedyncze porcje (a nie mieszane gotowe zestawy), zacznijcie od sashimi (jako najłagodniejszego), później przejdźcie do nigiri i maki, a na końcu spożywajcie najbardziej pikantne i wyraziste sushi (np. węgorz w słodkim sosie, tempura, California rolls). 

A na koniec rzeczy, które może Was całkowicie zaskoczą:

- Siorbanie zupy z miseczki jest w japońskiej etykiecie całkowicie dozwolone!

- Zupę miso, tak popularną jako starter w wielu barach sushi, prawdziwi Japończycy spożywają...na końcu posiłku, popijając ją z miseczki.

- Strumyk z płynącymi w nim dookoła baru talerzykami sushi służy również do...zamaczania naszych palców, jeśli zdecydowaliśmy się na jedzenie sushi palcami.

- California rolls nie są przez wielu koneserów uznawane za prawdziwe sushi. To samo dotyczy wszelkich sushi z sosami pomidorowymi, majonezem czy serkiem Philadelphia.

Smacznego!


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij