0
głosów
- +

Sushi - egzotyczny smak

Autor:

Aktualizacja: 12.05.2009


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Inne


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 2126 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Sushi - egzotyczna kuchnia, dostępna także w Polsce.


Sushi - słowo klucz. Ale czym jest na prawdę ? Na początek trochę historii: Sushi to wywodząca się z Japonii potrawa, dostępna w wielu odmianach. Podstawowymi składnikami sushi są ryż i owoce morza. Używane są też tu grzyby, warzywa i jajka. Jest kilka podstawowych rodzajów sushi. Nigiri-zushi to najpopularniejszy rodzaj ten potrawy - są to formowane w dłoni kawałki ryżu i ryby lub innego morskiego przysmaku. Równie popularne jest Maki-zushi, powstające najczęściej w wyniku zawinięcia ryżu, ryby i warzyw w wodorost nori. Maki-zushi powstają przy pomocy służącej do zawijania bambusowej maty. Chirashi-zushi to najczęściej miseczka ryżu z ułożonymi na wierzchu kawałkami ryby, warzywami, grzybami i tofu. Ostatnim z czterech typów sushi jest Temaki-zushi - sushi przygotowywane na stole, przez jedzących. Każdy może dobrać składniki według własnych preferencji.
Generalnie widać że Sushi to nie tylko jedzenie ale również rytuał, kultura. Nikt nam oczywiście nie zabrania jedzenia tego nożem i widelcem, jednak by w pełni móc chłonąć zjawisko jakim jest sushi, powinniśmy spożywać je tradycyjnie - palcami bądź pałeczkami. Kolejną bardzo ważną rzeczą są dodatki jakich nie może zabraknąć podczas konsumpcji tej egzotycznej potrawy. Są nimi sos sojowy, ostry chrzan wasabi oraz marynowany imbir. Na szczególną uwagę zasługuje w tym zestawieniu imbir - jego rolą jest oczyszczanie kubków smakowych pomiędzy konsumpcją różnych rodzajów ryby. Kawałki sushi musimy jeść w całości - nadgryzienie takiego kawałka lub nie daj boże, zostawienie nadgryzionego na talerzu to bardzo poważne faux pas. Najczęstszym napojem podawanym do sushi jest zielona herbata. Na koniec należy się jeszcze przestroga: wasabi to strasznie ostry chrzan, stosujcie go z umiarem!

Internetoholik

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij