0
głosów
- +

Jak poradziłem sobie z chińskim daniem w polskiej kuchni

Autor:

Aktualizacja: 20.10.2006


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Inne


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 6404 razy czytane
  • 4 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Wnętrze współczesnej chińskiej kuchni w zasadzie niczym nie różni się od polskiej. Najbardziej jednak kuchnię chińską wyróżniają używane w niej naczynia.


Wiele z nich z powodzeniem zastępuję naczyniami tradycyjnymi, choć niektórzy twierdzą, iż chińską zupę można ugotować tylko w chińskim garnku. Tak naprawdę to martwcie się jak braknie wam tradycyjnego "Fu" - specyficznego tasaka bardzo ostrego. Trudno jest go zastąpić zwykłym nożem, którego używasz na co dzień. Jeśli jednak kłopot jest duży radzę zaopatrzyć się w spory nóż z szerokim ostrzem. Podobnie jest z "ZhengLong" - charakterystyczne naczynie do gotowania na parze. Reszta może pozostać nasza krajowa.

A oto co każdy myślący o chińskim gotowaniu mieć powinien:

· Patelnia – zwykle żeliwna, używana do smażenia lub duszenia na wolnym ogniu.
· WOK – kuty z okrągłym dnem i pewnym uchwytem używany do szybkiego smażenia na dużym ogniu (jeśli już musisz kupić „wok`a" w hipermarkecie dobrze się nad tym zastanów).
· Drewniana łyżka – używam jej do mieszania potraw, sosów, zup itp. (naturalnie tych łyżek o różnej wielkości jest więcej).
· Drewniana łopatka lub niewielka łyżka – tym skromnym narzędziem dodajemy do potraw przyprawy, zioła itd.
· Cedzak – w kształcie wielkiej łyżki z dziurami z długim uchwytem.
· Większy cedzak – jest to taki koszyk wypleciony z drutu zwykle miedzianego.
· Sitko – instrument, który będzie służył Ci do przesiewania przypraw i do „odcedzania” zup.


· Niski garnek – przypominający wyglądem patelnię i używany do smażenia.
· Metalowa tarka – służyć Ci będzie do ścierania warzyw i korzeni przypraw.
· Niewielkie gliniane garnuszki – w Chinach używa się ich do przechowywania marynat (cała tajemnica polega na tym, aby marynata nie przesiąkała „złymi” zapachami oraz smakami).
· Miska – która będzie służyć jako narzędzie do płukania ryżu.
· Okrągły kloc ok. 40cm średnicy – Chińczycy nie używają w kuchni typowych dla naszej kultury desek do przygotowywania mięsa, ryb lub jarzyn.
· Ostry tasak – lub nóż o szerokim ostrzu o którym wspominałem (pragnę podkreślić, iż narzędzie to nie może służyć do niczego innego ponad jego przeznaczenie).
· Deska do wyrabiania ciasta – oraz stosowny wałek.
· Inne naczynia – do rozmaitych składników przygotowywanych potraw (tzw. potraw niedokończonych) no i przydał by się czajnik.

Wiem z własnego doświadczenia że zgromadzenie w kuchni narzędzi potrzebnych do „chińskiego gotowania” to proces długotrwały, ale nie niemożliwy. Przez ten czas posługiwałem się podobnymi do nich przyborami europejskimi zwykle z niezłym skutkiem. Ponieważ przepisy, które realizuję należą do tradycyjnych chińskich potraw niezbędna jest alternatywa zastosowania produktów dostępnych w Polsce.
Nie obawiaj się Chińska zupa ugotowana w polskim garnku będzie smakować po chińsku pod warunkiem, że utrzymany w kuchni klimat będzie sprzyjający doskonaleniu Twoich umiejętności.



Czy kultura chińska jest dla Ciebie równie inspirująca?

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij