Rozszerzanie diety niemowlaka zawsze wzbudza emocje u rodziców. Nabywanie nowych umiejętności przez dziecko i poznawanie nieznanych dotąd smaków to jego pierwszy krok w stronę większej niezależności. 

Data dodania: 2017-09-04

Wyświetleń: 951

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Żywienie niemowlaka w pierwszym roku życia? Tych pokarmów należy unikać!

Dlatego już na tym etapie warto zadbać o kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u swojej pociechy, aby w przyszłości dziecko dokonywało właściwych wyborów żywieniowych.

1000 pierwszych dni życia dziecka to kluczowy okres dla kształtowania jego nawyków żywieniowych. Dlaczego żywienie niemowlaka jest tak ważne? To, co podajesz maluszkowi w pierwszych latach życia ma wpływ na jego zdrowie teraz i w przyszłości. Już na etapie ciąży, karmienie piersią czy rozszerzanie diety warto zadbać o właściwą dietę.

Czego nie podawać dziecku w pierwszym roku życia?

W pierwszych latach życie dziecka kształtuje się odporność, programuje metabolizm i dojrzewa układ pokarmowy. Dziecko ma wyjątkowe potrzeby żywieniowe. Nie każda żywność będzie odpowiednia dla najmłodszych. Sprawdź, czego nie wolno podawać dziecku w pierwszym roku życia.

Mleko krowie

Podstawą menu maluszka w pierwszym roku życia jest mleko mamy. W sytuacji, gdy nie jest ona wstanie karmić piersią, powinna skonsultować z lekarzem wybór odpowiedniego mleka modyfikowanego. W pierwszym roku życia nie wolno podawać dziecku mleka krowiego, gdyż jego skład jest nieodpowiedni dla wciąż rozwijającego się organizmu.

Słodycze i słodkie napoje

Dzieci preferują smak słodki. Nie należy utrwalać tego nawyku, dlatego eksperci nie rekomendują podawania słodyczy i słodkich napojów najmłodszym. Wybierając dla dziecka zdrowe przekąski (warzywa czy owoce) i podając niskozmineralizowaną wodę do picia, kształtujemy właściwe nawyki żywieniowe na etapie, na którym dziecko jest najbardziej podatne na przyswajanie nowych umiejętności.

Sól i słone przekąski

Sól obciąża nerki, które u dziecka nie są jeszcze tak sprawne jak u osoby dorosłej. Wybierając żywność dla dziecka lub podając mu posiłki, unikaj tych z dodatkiem soli. Możesz ją zastąpić niektórymi ziołami, np. bazylią, oregano, koperkiem, natką pietruszki, czosnkiem czy cebulą.

Produkty z tzw. „dorosłego stołu”

Dziecko to nie mały dorosły, dlatego potrzebuje żywności dostosowanej do swojego wieku. Nie każdy produkt, który jedzą rodzice, będzie odpowiedni dla ich pociechy. Dzieci są bardziej narażone na zanieczyszczenia pochodzące z żywności. Dlatego najmłodszym warto podawać produkty wysokiej jakości, które przechodzą testy na pozostałość szkodliwych substancji (antybiotyków, pestycydów czy innych zanieczyszczeń).

Licencja: Creative Commons
0 Ocena