Sezon grillowy już co raz bliżej - jak kupić dobrego grilla gazowego, który posłuży nam lata. Poniżej najważniejsze elementy , na które powinniśmy zwrócić uwagę decydując się na zakup. 

Data dodania: 2016-04-05

Wyświetleń: 1355

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Grill gazowy - na co zwrócić uwagę przy wyborze grilla?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie grilla gazowego?


 

Oferty sklepów ogrodniczych, marketów i aukcji internetowych kuszą nas licznymi propozycjami grilli gazowych. Grille gazowe są co raz popularniejsze w naszym kraju, ze względu na łatwość obsługi i szybkość przyrządzania potraw. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego grilla aby służył nam lata?


 

Po pierwsze ruszt, w jego przypadku ważne są dwa aspekty – materiał z jakiego został wykonany oraz jego wielkość. Wielkość rusztu musi być dostosowana do liczby osób dla których chcemy przygotowywać posiłki, pamiętajmy, że najczęściej po za mięsem chcielibyśmy podać naszym gościom coś więcej - sałatkę na ciepło, pieczone ziemniaki czy chrupiące grzanki – wtedy ruszt nie może być „za mały”. W kwestii materiałów z jakich wykonany jest ruszt producenci oferują nam kilka rozwiązań – ruszty blaszane, z siatki metalowej lub chromowanej, z stali nierdzewnej oraz żeliwne. Dwa pierwsze z nich nie posłużą użytkownikom zbyt długo, najczęściej ich żywotność przy częstym użytkowaniu nie jest dłuższa niż 2 sezony. Dlatego uwagę najlepiej skupić na rusztach ze stali nierdzewnej i żeliwnych, są one bardzo odporne i dodatkowo równomiernie rozprowadzają ciepło.

Palniki to kolejny element istotny w grillu gazowym muszą być one wydajne,a ich liczba dostosowana do wielkości rusztu. Podobnie jak w przypadku rusztu, ważne są materiały z jakich palniki wykonano, oraz to czy są one zabezpieczone specjalnymi szynami, chroniącymi palnik przed zalaniem skapującym tłuszczem.

Ponadto warto zwrócić uwagę na materiały z których wykonany jest cały grill w szczególności zwracając uwagę na piekarnik i pokrywę – miejsca w których występuje największa temperatura. Dla pasjonatów grillowania późną jesienią i zimą, doskonale sprawdzają się grille z z podwójną pokrywą, które doskonale utrzymują temperaturę i przygotowanie steak wołowego udaje się nawet przy ujemnych temperaturach. Elementem w który powinien być wyposażony każdy grill gazowy jest termometr w pokrywie, zwiększa on zdecydowanie komfort grillowania i pieczenia.

Z praktycznych porad warto wspomnieć o kółkach, grill których hemy przemieszczać po trawie powinny być wyposażone w duże kółka, natomiast jeśli grill gazowy ma stać na tarasie, praktyczne są małe skrętne kółka z blokadami.

Oraz chyba najważniejsza rzecz przy zakupie grilla gazowego to jego wygląd, grill musi cieszyć oko abyśmy byli z niego zadowoleni.

Grill gazowy


 


 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena