Nie bez powodu gwiazdki Michelin przyznawane są przez francuskich krytyków kulinarnych, bowiem to Francja jest kolebką wysublimowanych smakó. We francuskich restauracjach pracują kucharze na najlepszych poziomach, a w najzwyklejszych domach zjecie niesamowite potrawy. po prostu w ich żyłach biegnie pasja do gotowania.

Data dodania: 2016-03-09

Wyświetleń: 1812

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Kuchnia francuska - charakterystyka

Francuzi znani są ze swojej wspaniałej kuchni. Dbają oni o najwyższa, jakość produktów. Najważniejszą kwestią są składniki, które dobierane są niezwykle starannie. Jakie są wyznaczniki kuchni francuskiej? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie.  

Francja powszechnie kojarzona jest potrawami takimi, jak ślimaki, żabie udka oraz quiche. Znana jest się przede wszystkim z elegancji, klasy i  wyrafinowanym smakiem. Obok dań charakteryzujących się wysublimowaniem mają oni w swoim dorobku wiele potraw lekkich, nowoczesnych i wyrazistych. Francja słynie również z ogromnego dorobku w dziedzinie winiarstwa, które zdobywa najwyższe uznanie w wielu krajach świata. Francuzi jak nikt znają sekret łączenia win z potrawami. 

Kuchnia francuska bazuje na kilku podstawowych produktach. Bardzo ważnymi składnikami jest masło, mąka i śmietana. Ważne są także ryby i owoce morze, których francuzom nie brakuje przez szeroki dostęp do morza. 

Francuzi zjadają przeważnie trzy posiłki dziennie. Śniadanie jest bardzo słodkie i drobne - składa się z bułeczek lub bagietki z dżemem oraz kawy z mlekiem lub herbaty. Między południem, a godziną czternastą spożywa się lunch. Podaje się lekkie tarty z sosami, przystawki, sałatki i różnego rodzaju przekąski. Około godziny dwudziestej przychodzi czas na kolację. Wówczas jada się obfite dania wraz z przystawkami i deserami. Popularnym wyborem jest pieczeń, tarta mięsna, pieczone ryby oraz zapiekanki. Francja słynie też z pysznych sycących zup i kremów oraz serów – idealnym połączeniem tych dwóch składników jest francuska zupa cebulowa. 

Kwintesencją smaku francuskiego są sosy, które podaje się do praktycznie każdego dania. Ale co ciekawe, bardzo istotna w tej kuchni jest bagietka, ponieważ zastępuje nóż przy posiłku! Podczas konsumpcji używa się jej w parze z widelcem do nabierania na niego kąska, a przy tym sama nasiąka sosem.  

Prawdziwie serowa uczta po francusku, to ogromna karuzela smaków. Wystarczają na prawdę niewielkie kąski, aby poczuć eksplozję serowych szlachetnych pleśni. Warto zatem przygotować sobie od czasu do czasu taką wspaniałą deskę wyłożoną tymi cudownymi produktami. 

 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena