Niezliczone są korzyści płynące z jedzenia suszonych owoców. Są one źródłem witamin, minerałów oraz błonnika. Stanowią zdrową przekąskę, świetny dodatek do ciast czy jogurtu. Śmiało mogą zastępować w diecie słodycze, są więc jak najbardziej polecane osobom na diecie, dbającym o linię. Są bardzo wartościowe, a przy tym smaczne.

Data dodania: 2015-10-13

Wyświetleń: 1364

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Właściwości suszonych owoców

Śliwki i ich dobroczynne działanie

Suszone śliwki stanowią bogate źródło fosforu, witaminy B oraz A, magnezu, wapnia oraz żelaza. Błonnik zawarty w suszonych śliwkach jest nieoceniony w walce z zaparciami. Wspomniane owoce korzystnie wpływają na cały układ pokarmowy, wspomagając proces trawienia. Chronią przed rakiem jelita grubego. Co ciekawe, w suszonej śliwce jest znacznie więcej witaminy A oraz błonnika niż w śliwce świeżej. Suszona ma także więcej kalorii. Jedzenie tych owoców jest bardzo wskazane dla osób stosujących dietę wegetariańską z uwagi na dużą zawartość żelaza i fosforu.

Korzystne działanie suszonych moreli

Suszone morele stanowią wyjątek wśród suszonych owoców w związku z tym, że mogą znajdować się w diecie cukrzyków. Ponadto, nie powinno ich zabraknąć w diecie osób cierpiących na osteoporozę. Są źródłem witaminy A, B, C, E. Zawierają beta-karoten, wapń, potas, żelazo oraz bor. Chronią przed pojawianiem się kamieni nerkowych, wpływają zbawiennie na funkcjonowanie serca. Stosowanie suszonych moreli wpływa pozytywnie na cerę, pomaga zwalczać anemię, chorobę wieńcową oraz choroby oczu. Warto nadmienić, iż suszone morele wpływają na utrzymanie odpowiedniego poziomu estrogenów w organizmie kobiety.

Suszone banany na zdrowie

Suszone banany działają na organizm odtruwająco i oczyszczająco. Hamują powstawanie zmarszczek oraz wygładzają i ujędrniają skórę. Polecane są osobom mającym problemy z zasypianiem. W związku z tym, że stanowią ogromne źródło magnezu, chronią przed skurczami mięśni. Osoby, które regularnie jedzą suszone banany cieszą się dobrym humorem i pozytywnym nastrojem.

Suszone jabłka i ich wartości odżywcze

Suszone jabłko jest polecane szczególnie osobom, które borykają się z wysokim cholesterolem. Ponadto wszelkie problemy z układem trawiennym mogą zostać złagodzone za pomocą suszonych jabłek. Owoce te zwalczają podrażnienia żołądka i jelit, wzmacniają odporność, a także chronią przed rakiem. Jedzenie suszonych jabłek zapewni poprawę wyglądu skóry, włosów oraz paznokci.

Suszone daktyle i ich niezwykłe działanie

W suszonych daktylach znaleźć można między innymi witaminę A, B1, B2, a także magnez, potas i żelazo. Owocom tym zawdzięczamy prawidłową pracę układu pokarmowego. Suszone daktyle są sprzymierzeńcami osób uprawiających sport, ze względu na zawartość cukrów prostych, które uzupełniają energię po sporym wysiłku fizycznym. Owoce te chronią przed miażdżycą, zaparciami, nadciśnieniem i mają korzystny wpływ na układ nerwowy.

Rola suszonych winogron w diecie

Suszone winogrona cechuje działanie antynowotworowe. Zawarte w nich witaminy C i A prowadzą do usunięcia wolnych rodników. Owoce powinny znaleźć się w jadłospisie osób, które cierpią na problemy z ciśnieniem. Ponadto, chronią przed schorzeniami kardiologicznymi oraz cukrzycą.

Niektórzy badacze uważają, że suszone winogrona mogą być pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami w związku w tym, że w ich składzie znajduje się resweratrol, który zwalcza tkankę tłuszczową.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena