Prawidłowe żywienie mamy gwarantuje właściwy rozwój płodu, skład mleka w okresie laktacji oraz zdrowie niemowlęcia. Dlatego urozmaicaj swoją dietę zapewniając różnorodność składników odżywczych. W niniejszym artykule przedstawię Ci najważniejsze porady żywieniowe, któe stosowane są przez kobiety w ciąży.

Data dodania: 2015-09-19

Wyświetleń: 1008

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Porady żywieniowe dla przyszłych mam

Czy wiesz, że ...?

  • Kobiety będące wegetariankami/wegankami lub będące na innych rygorystycznych dietach zwiększają ryzyko wystąpienia niedoborów składników odżywczych.
  • Pomimo wzrostu zapotrzebowania energetycznego nie wolno przejadać się, a wzrost wagi nie powinien przekroczyć 12 kg.
  • Spożywaj 5 posiłków dziennie skomponowanych ze zdrowych i nieprzetworzonych produktów.
  • Niedobór wapnia w diecie powoduje, że jest on czerpany z kości matki, co negatywnie wpływa na jej zdrowie.
  • Kobieta w ciąży powinna być aktywna ruchowo, jednocześnie powinna unikać dużego wysiłku, zwłaszcza podnoszenia ciężarów. Ogranicz noszenie ciężkich toreb z zakupami, zamiast tego wykorzystaj delikatesy internetowe. 
  • Jeżeli zaobserwujesz u dziecka objawy alergii skonsultuj się z lekarzem, który zaleci właściwą zmianę diety. Nie eliminuj pochopnie, produktów, które mogą być uważane są za alergizujące.

Porady żywieniowe dla przyszłych mam

  • W każdym z posiłku powinny znaleźć się warzywa i owoce bogate w witaminy oraz składniki mineralne.
  • Dodaj do diety zdrowe tłuszcze (oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany). Dwa razy w tygodniu spożywaj morskie ryby – zawierają one zdrowe tłuszcze, które odgrywają istotną rolę w prawidłowym  rozwoju mózgu dziecka.
  • Spożywaj chude mięso (drób, cielęcinę, dobre jakościowo wędliny) oraz jajka.
  • Dodaj do diety nabiał (twaróg, chudy jogurt, kefir oraz mleko pasteryzowane).
  • Dbaj o pełne pokrycie zapotrzebowania na witaminy i minerały.
  • Dodaj do diety zdrowe węglowodany: ryż, pełnoziarnisty makaron i pieczywo, kaszę,
  • Pij dużo niegazowanej wody mineralnej, herbatek owocowych oraz świeżych soków – ok 1,5-2l

Dla dobra dziecka zrezygnuj z:

  • Alkoholu oraz kofeiny zawartej w kawie i herbacie – przenikają one do mleka i zaburzają rozwój dziecka.
  • Palenia papierosów – upośledzają produkcję mleka.
  • Surowego mięsa i jaj, niepasteryzowanego mleka, serów pleśniowych, feta, dojrzewających, oraz oscypków, owoców morza - ponieważ mogą być siedliskiem bakterii.
  • Produktów zawierających konserwanty i barwniki – mogą być silnymi alergenami.
  • Margaryn, słodyczy, słodkich napojów, ciastek, fast foodów, zup i sosów w proszku, produktów smażonych i majonezów – zawierają one tłuszcze trans, które zaburzają metabolizm i negatywnie wpływają na rozwój fizyczny dziecka.
  • Czosnku, kapusty, cebuli, brokułów, moreli, suszonych śliwek, grzybów, orzechów, fasoli -  mogą być przyczyną kolek u dziecka.
  • Przetworzonej i konserwowanej żywności – zawiera niewiele wartości odżywczych i niekorzystnie wpływa na zdrowie zarówno mamy i dziecka.
Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena