Zaprosiłaś gości na niedzielne popołudnie, lecz nie wiesz, co mogłabyś im zaproponować do picia zamiast tradycyjnych gorących napojów? Czekolada pitna to bardzo dobry pomysł na poczęstunek dla rodziny oraz gości. Może być podana jako napój i deser, a dawka słodyczy zawarta w małej filiżance zadowoli nawet największego łakomczucha!

Data dodania: 2015-01-25

Wyświetleń: 2028

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zmień swoje menu

Często czujemy przesyt kawą lub herbatą, ponieważ pijemy je w ciągu całego dnia na zmianę. Dla urozmaicenia wymieniamy smaki czy dodatki, jednak nic się nie zmienia – ciągle mamy ochotę na coś innego. Gorąca czekolada jest doskonałą alternatywą dla znudzonych codziennymi napojami rozgrzewającymi. To także dobre rozwiązanie dla dzieci, które z pewnością wybiorą ją zamiast tradycyjnego (i zdrowego) kakao.

Z pewnością smakosze czekolady docenią jej smak także w płynnej formie. Co najważniejsze, możesz ją podawać na tysiące sposobów. Wszystko zależy od preferencji i poczucia smaku.

Prawdziwy smak czekolady

Większość ludzi idzie na łatwiznę i wsypuje do swoich kubków proszki instant, które po zalaniu wodą tworzą pseudoczekoladę. Prawdziwa gospodyni nie powinna jednak podawać swoim gościom sztucznych produktów nieznanego pochodzenia. Prezentujemy jak w szybki sposób można zrobić domową czekoladę zbliżoną smakiem i aromatem do czekolady z profesjonalnej pijalni.

Aby przyrządzić klasyczną czekoladę na gorąco, przygotuj:

  • 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • 350 ml mleka 3,2%
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 50 ml wody

Do rondelka wlej mleko, wodę i śmietankę. Podgrzewaj wszystko do momentu wrzenia, wtedy do gorącego mleka stopniowo dodawaj kostki czekolady. Mieszaj dokładnie dopóki czekolada całkowicie się rozpuści oraz do uzyskania pożądanej gęstości.

Czekoladowe wariacje

Istnieją różne warianty podawania tego napoju. Można serwować go z owocami, przyprawami, a także przystroić go słodkimi dodatkami. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.

Gorąca czekolada najlepiej smakuje z kwaśnymi wisienkami. Wówczas wydrylowane owoce umieść na dnie filiżanki, a następnie zalej je gorącą, płynną czekoladą.

Czekoladę można także przyprawić bezpośrednio przed podaniem, wsypując szczyptę chilli, przyprawę do pierników, cynamon bądź zmielone orzechy, wiórki kokosowe lub płatki migdałów. Sama zdecyduj na co masz dziś ochotę!

Aby wierzch naszego napoju nie był taki nudny, możemy go udekorować bitą śmietaną, a następnie delikatnie posypać kakao. Listek świeżej mięty w kubku nada czekoladzie nie tylko waloru estetycznego, ale także specyficznego smaku.

Dorosłych możemy poczęstować czekoladowym drinkiem w wersji na zimno i na gorąco. Aby przyrządzić czekoladę z alkoholem najpierw wlej do filiżanki 100 ml likieru, a następnie gorącą płynną czekoladę. Jeżeli chcesz uzyskać efekt mrożonej czekolady – przed jej nalaniem do szklanki, ostudź ją i dodaj 2 kostki lodu.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena