Placek makowo - kokosowy to jedno z najbardziej lubianych ciast wśród moich domowników.Ma niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju smak...

Data dodania: 2011-04-03

Wyświetleń: 1990

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

 To niezwykłe połączenie maku z wiórkami kokosowymi powoduje, że smak placka jest rewelacyjny. Przygotowanie zajmuje wprawdzie trochę czasu, ale naprawdę warto pokusić się o jego samodzielne wykonanie! Nie dosyć, że po prostu rozpływa się w ustach, to jeszcze bardzo ciekawie prezentuje się na stole.  A ponieważ Święta Wielkanocne za pasem warto zaskoczyć domowników czymś pysznym. Piekę ten placek juz od kilku lat i ciągle cieszy sie on wielkim powodzeniem, co więcej domownicy zawsze dopytują się, czy aby napewno go upiekę

 Ciasto:

  - 0,5 kostki margaryny (np. Kasia)

 - 0,5 szklanki cukru

 - 2 jajka

 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 - 1 szklanka mąki

 Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka. Nadal ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.

 Następnie 6 białek ubić z 15 dekagramami cukru (około 3/4 szklanki). Do tego dodać  15 dag suchego maku i 15 dag wiórków kokosowych. Wymieszać delikatnie łyżką i wyłożyć na ciasto. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

 Krem:

  Ugotować budyń z 0,5 litra mleka, 1,5 paczki budyniu śmietankowego (bez cukru) i 4 łyżek cukru. Margarynę utrzeć z 6 żółtkami i dodać do niej przestudzony budyń. Wymieszać wszystko mikserem.

 Na upieczone ciasto wykładamy masę, na nią herbatniki nasączone wódką, następnie polewamy całość polewą czekoladową.

 Zamiast herbatników można położyć delicje i zalać galaretką. Tej drugiej opcji nie próbowałam, ale też brzmi zachęcająco.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena