Wiele osób woli kupić gotowy, biszkopt, bo boi się go upiec. Zachęcam do wypróbowania mego przepisu. Domowe ciasto nie ma sobie równych.
 

Data dodania: 2011-03-02

Wyświetleń: 1551

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Oto wypróbowany przepis na, biszkopt:

Przygotuj następujące składniki:

- 5 jajek

- szklanka cukru

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki kartoflanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka octu

- 1 łyżka zimnej wody

-  szczypta soli

- masło do wysmarowania tortownicy i bułka tarta do posypania

Oddzielamy białka .

 Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy dokładnie dosyć energicznie i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając wodę i szczyptę soli. Do dobrze ubitej piany dodajemy stopniowo cukier i jeszcze porządnie ubijamy. Teraz powoli, stopniowo  dodajemy żółtka. Jeżeli używamy miksera, to należy zmniejszyć obroty na najmniejsze. Lepiej jednak żółtka z pianą dokładnie  wymieszać ręcznie. Teraz, już tylko ręcznie, bardzo delikatnie, wymieszać masę jajeczną z przesianą mąką. Przelać ciasto do wysmarowanej tortownicy ( małej lub średniej ) i piec w temperaturze 160 - 170 stopni ok. 1 godziny.

Tak upieczony biszkopt pozostawić  w formie do ostygnięcia.

Oczywiście biszkopt można jeść sam, ale najczęściej przekładamy go kremem lub bitą śmietaną np. z owocami.

oto przepis na masę maślano-kakaową:

składniki:

- 2 jajka

- 15 dkg cukru pudru

- 4 łyżeczki kakao

-  kostka masła

- łyżka spirytusu i kilka kropli zapachu np rumowego

Oddzielić białka. Ubić pianę, dodać stopniowo  cukier i ( po jednym ) żółtka cały czas ubijając. Oddzielnie rozetrzeć masło na pianę  i powoli dodawać, stale ucierając,  masę jajeczną. Na koniec dodać spirytus, zapach i kakao.

Tak przygotowanym kremem przekładać przekrojony na trzy części biszkopt, nasączony np mocną kawą z kieliszkiem rumu lub wódki. Posmarować  masą też wierzch tortu. Udekorować, odciskając kratkę nożem maczanym w gorącej wodzie.

Tort należy schłodzić kilka godzin w lodówce. Dobrze jest więc tort przygotować dzień wcześniej.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena