0
głosów
- +

Barszcz biały na kiszonej kapuście

Autor:

Aktualizacja: 19.02.2011


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 2053 razy czytane
  • 2 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Wielu osobom barszcz biały na kiszonej kapuście wydaje się dziwnym pomysłem, ale jest naprawdę smaczny. A żeby się przekonać trzeba po prostu sobie ugotować, naprawdę polecam. Szczególnie na wielkanoc. 


Składniki: 2  białe kiełbasy, 60 dag kiszonej kapusty, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, garść majeranku, 2 op. białego barszczu, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki śmietany 18-proc., 6 jajek ugotowanych na twardo. 


Wykonanie


Do garnka z wodą (ok. 1,5 l)  wkładamy kiełbasę, liść laurowy, solimy. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę, a do wywaru wkładamy kapustę, czosnek i ziele angielskie. Gotujemy ok. 30 minut. Odcedzamy kapustę, zostawiając wywar. Barszcz rozrabiamy w ok. 1,5 szklanki wody .Wlewamy do wywaru i doprawiamy .Zabielamy śmietaną i wsypujemy majeranek. Gotujemy 5 minut. Kiełbasę kroimy w plasterki, a jajka w ćwiartki i wkładamy do talerzy z barszczem.


Sałatka wielkanocna


SKŁADNIKI


6 jajek, sok z cytryny, 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, cebula, 2 kwaśne jabłka, 4 przepiórcze jajka, szklanka śmietany 18-proc, sól, świeżo zmielony biały pieprz, szczypta cukru, korzeń chrzanu, rzeżucha.


WYKONANIE


Wszystkie jajka gotujemy na twardo. Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny. Jajka kurze, ziemniaki oraz jabłka obieramy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Dodajemy chrzan, zalewamy śmietaną, doprawiamy i mieszamy. Owijamy folią aluminiową i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem przybieramy rzeżuchą i połówkami przepiórczych jajek. 


JAJKA W AROMATYCZNEJ ZALEWIE


SKŁADNIKI


12 jajek


Marynata: 1/2 l wody, 1/4 l białego wina, po gałązce rozmarynu i koperku, 2 łyżki ziaren pieprzu, łyżeczka ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku.


PRZYGOTOWANIE


Wino i wodę wlewamy do garnka, wkładamy opłukany koperek i rozmaryn. Wsypujemy pieprz, ziele angielskie i imbir. Gotujemy ok. 10 min. na małym ogniu. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i układamy w dużym słoiku. Zalewamy gorącą marynatą i zakręcamy słoik. Gdy zalewa wystygnie, naczynie wstawiamy na tydzień do lodówki.

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij